Łódzki biurowiec z ręcznie formowanej cegły [ZDJĘCIA]

Piotr Nef

Budynek Ericpol Software Pool w Łodzi to połączenie tradycyjnej, ręcznie formowanej cegły z dużymi powierzchniami nowoczesnych przeszkleń. We wnętrzu znalazło się także miejsce na beton architektoniczny oraz murale przedstawiające największych pionierów nauki, kultury i sportu. Jaki efekt dało takie połączenie można zobaczyć w naszej galerii zdjęć przedstawiającej budynek.

1 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
2 z 40Ericpol Software Pool w Łodzi
fot. PIOTR PIĄTEK
3 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
4 z 40Ericpol Software Pool w Łodzi
fot. PIOTR PIĄTEK
5 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
6 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
7 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
8 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
9 z 40Ericpol Software Pool w Łodzi
fot. PIOTR PIĄTEK
10 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
11 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
12 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
13 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
14 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
15 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
16 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
17 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
18 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
19 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
20 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
21 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
22 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
23 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
24 z 40Ericpol Software Pool w Łodzi
fot. PIOTR PIĄTEK
25 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
26 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
27 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
28 z 40
fot. PIOTR PIĄTEK
29 z 40
HORIZONE Studio
30 z 40
HORIZONE Studio
31 z 40
fot. WOJCIECH KRYŃSKI
32 z 40
fot. WOJCIECH KRYŃSKI
33 z 40
fot. WOJCIECH KRYŃSKI
34 z 40
fot. WOJCIECH KRYŃSKI
35 z 40
fot. WOJCIECH KRYŃSKI
36 z 40
fot. WOJCIECH KRYŃSKI
37 z 40
fot. WOJCIECH KRYŃSKI
38 z 40
fot. WOJCIECH KRYŃSKI
39 z 40
fot. WOJCIECH KRYŃSKI
40 z 40
fot. WOJCIECH KRYŃSKI

Ericpol Software Pool to biurowiec zaprojektowany na planie litery X, w którym wszystkie skrzydła łaczą się w centralnym punkcie w przeszklonym łączniku. Projekt budynku powstał w pracowni Horizone Studio. Zaproponowane przez pracownie wykorzystanie ręcznie formowanej cegły daje niepowtarzalną strukturę o ciekawych efektach światłocieniowych. Tradycyjny materiał skontrastowano z nowoczesnymi powierzchniami dużych przeszkleń. Aby zabezpieczyć budynek przed nagrzewaniem i utratą temperatury . Szkło zostało zabezpieczone specjalnymi powłokami niskoemisyjnymi a na zewnątrz budynku zaprojektowano system żaluzji, które automatycznie dostosowują swoje ułożenie do panującego nasłonecznienia i siły wiatru.

Charakterystyczna bryła budynku została zaprojektowana w sąsiedztwie dawnego ogrodu pałacowego Karola Scheiblera. Do dziś znajdują się tu pomniki przyrody objęte ochroną. Projekt już na wstępnym etapie uzyskał pozytywną opinię Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Kształt i wielkość budynku, jak również elewacje zaprojektowano tak, aby zintegrować go z najbliższym otoczeniem, zwracając uwagę na charakter sąsiednich historycznych budynków.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>>

Ściany biur, pomieszczeń socjalnych i korytarzy ozdobią murale przedstawiające pionierów nauki, kultury i sportu, utrzymane w stylu street art. Wnętrza mają pobudzać do kreatywności i spontanicznej wymiany myśli, niezależnie od tego, czy pracownicy będą w biurze, kuchni czy na korytarzu.

Budynek zlokalizowany jest w Łodzi u zbiegu ulic Sienkiewicza i Tymienieckiego:

_____________________________________________________________________

Zobacz też relację z budowy warszawskiego biurowca PRIME Corporate Center:

Skomentuj:

Łódzki biurowiec z ręcznie formowanej cegły [ZDJĘCIA]