Biurowiec z kortenowskiej stali. Rozbudowa zakładu w Poznaniu

Piotr Nef

W Poznaniu przy ulicy Wilczak znajduje się hala przemysłowa, na tyłach której zlokalizowano parterowy budynek biurowy. W wyniku planowanych prac. część biurowa ma urosnąć o cztery kondygnacje i częściowo nadwiesić się nad odnowioną halą. Obiekt z przełomu lat 60. i 70. całkowicie odmieni swoje oblicze.

Rozbudowa budynku przy ulicy Wilczak w Poznaniu - wizualizacja
Rozbudowa budynku przy ulicy Wilczak w Poznaniu - wizualizacja
Easst.com

Projekt modernizacji budynku opracowany przez pracownie Easst.com to skontrastowane ze sobą dwie bryły. Od ulicy znajduje się istniejąca hala przemysłowa, która w wyniku przebudowy zmieni swoją elewację, na której pojawi się czarna cegła.

Za budynkiem przemysłowym znajduje się dziś niska część biurowa, która zostanie podwyższona o cztery kondygnacje. W nawiązaniu do przemysłowego charakteru miejsca, jej elewacja zostanie wykonana ze stali kortenowskiej. Takie połączenie horyzontalnej, czarnej hali z ognistą wysoką częścią tworzy dynamiczną kompozycję i mocny akcent przestrzenny.

Część biurowa została pomyślana jako możliwa do swobodnego kształtowania przestrzeni - od jednoprzestrzennego wnętrza, po możliwość stworzenia wydzielonych pomieszczeń do pracy. Na każdej kondygnacji zlokalizowano część socjalną z wydzielonymi aneksami kuchennymi, reszta rzutu, dzięki brakowi przegród konstrukcyjnych może być aranżowana zależnie od potrzeb.

Trzy najwyższe kondygnacje częściowo nadwieszą się też nad halą przemysłową, co z jednej strony pozwoliło na zwiększenie wewnętrznej przestrzeni, a z drugiej wzmocniło mocny i odważny charakter bryły.

______________________________________________________________________

ZOBACZ TEŻ:

Corten - moda na rdzewiejące budynki

Pracownia dla szkoły muzycznej Aldeburgh Music, Snape Maltings, Suffolk, Wielka Brytania, 2009, proj. Haworth Tompkins

Skomentuj:

Biurowiec z kortenowskiej stali. Rozbudowa zakładu w Poznaniu