Odważna, śmiała i ekspresyjna. Rezydencja Futurystyczna rodem z przyszłości

red

Projekt Rezydencji Futurystycznej to z pewnością propozycja dla odważnych i bezkompromisowych osób, które nie boją się sięgać po nowoczesne i awangardowe pomysły. Już dojazd do budynku poprowadzony przez środek budynku zapowiada mocne wrażenia i nieszablonowe rozwiązania. Stworzona z trzech pozornie osobnych brył stanowi mocny znak w przestrzeni i przywodzi na myśl nowoczesne domy z hollywoodzkich superprodukcji.

Rezydencja Futurystyczna
Rezydencja Futurystyczna
S Atelier

Rezydencja Futurystyczna składa się z trzech pozornie osobnych brył, z których dwie stanowią parter budynku, trzecia, nałożona swobodnie na dwie niższe tworzy kondygnację pierwszego piętra.

Dojazd do garażu poprowadzony został pomiędzy bryłami parteru - aby do niego wjechać trzeba przejechać pomiędzy szklanymi elewacjami. Trochę tak, jakbyśmy wjeżdżali samochodem nie do pomieszczenia technicznego, ale od razu do prawdziwego serca domu.

Podzielony na dwie bryły parter w zasadniczej części mieści strefę dzienną z przestronnym salonem połączonym z jadalnią oraz kuchnią, domowe spa i siłownię. Proponowany wystrój wnętrz swoim charakterem koresponduje z ekspresyjnym charakterem całej bryły. Znajdziemy tu nowoczesne meble, wiszący kominek i designerskie oświetlenie bardziej przypominające rzeźbiarską formę zawieszoną pod sufitem, niż klasyczne domowe żyrandole.

Druga część parteru to trójstanowiskowy garaż oraz gabinet do pracy połączony z osobnym aneksem kuchennym, łazienką oraz strefą rozrywki z kinem domowym, stołem karcianym i drink barem, a także sypialnia dla gości z osobną garderobą. Całość została zaprojektowana w taki sposób, aby w razie potrzeby mogła stanowić odrębną, wydzieloną część mieszkalną, ze wszystkimi niezbędnymi pomieszczeniami.

Piętro to obszerny strefa gier ze stołem bilardowym, z której można przejść do poszczególnych sypialni. Po jednej stronie znajduje się główna sypialnia z osobną łazienką, garderobą i własnym tarasem. Ze strefą rozrywki łączy się za pomocą nadwieszonego nad salonem łącznika - rozwiązanie to zwiększa prywatność i poczucie komfortu w prywatnych wnętrzach. Po drugiej stronie budynku zlokalizowano dwie mniejsze sypialnie ze wspólną łazienka.

Kondygnacje zostały spięte za pomocą nowoczesnej, okrągłej klatki schodowej prowadzącej na wiszący łącznik pierwszego piętra.

Architekci z pracowni S Atelier, którzy zaprojektowali budynek, podkreślają też wizualne połączenie bryły budynku z ogrodem, do którego dostajemy się za pomocą rozchodzących się, zatopionych w zieleni i podświetlonych białych płytach tworzących nieregularną kompozycję.

Droga dojazdowa została rozświetlona panelowymi światłami ułożonymi w nieregularną kompozycję. Zagospodarowanie terenu to również nowoczesne zejścia do ogrodu otaczającego dom. Wykorzystaliśmy w projekcie sporych rozmiarów płyty podświetlone punktowym światłem, co wieczorową porą nadaje magii i idealnie dopełnia całą bryłę. Ponadto całe pokrycie kondygnacji parteru zostało wykonane w systemie dachów zielonych przez co inwestorzy poza standardowymi tarasami mają również dostępne ogrody z kondygnacji +1 - mówią architekci o swojej koncepcji.

Bryła budynku wraz z otaczającymi elementami małej architektury tworzy dynamiczny, ekspresyjny układ wyznaczony przez nieregularne formy budynku. Z pewnością będzie to propozycja dla osób, które nie boją się odważnych eksperymentów formalnych i marzą o willi w stylu luksusowych rezydencji z filmów o Jamesie Bondzie.

______________________________________________________________________

ZOBACZ TEŻ:

Skomentuj:

Odważna, śmiała i ekspresyjna. Rezydencja Futurystyczna rodem z przyszłości