Dom w stylistyce brutalizmu z zielonym patio [PROJEKT]

17.11.2017 13:00
Dom jednorodzinny utrzymany w stylistyce brutalizmu pod Warszawą

Dom jednorodzinny utrzymany w stylistyce brutalizmu pod Warszawą (projekt: MFRMGR Architekci / zespół: Marta Frejda, Michał Gratkowski, Waldemar Nowicki, Łukasz Ptak)

Dom jednorodzinny zaprojektowany w pracowni MFRMGR Architekci charakteryzuje monochromatyczna elewacja z betonu, asymetryczne wcięcia otworów okiennych urozmaicające rysunek elewacji i zielone patio, które wyznacza centrum domu. Budynek jest w trakcie realizacji.

Dom jednorodzinny został zaprojektowany na średniej wielkości prostokątnej działce o powierzchni około 800 mkw., położonej w podwarszawskiej miejscowości. Posesja, na której powstaje inwestycja, jest częściowo ukryta - usytuowana w pasie między kilkoma podobnej wielkości działkami, na których stoją dość typowe domy. Prowadzi do nich sięgacz ze szlabanem od strony drogi głównej, co pozwoliło na to, by projektowany dom od frontu i z dwóch stron nie miał ogrodzenia. Dzięki temu uzyskano efekt otwartej kompozycji. 

Wnętrze zorganizowane wokół zielonego patio

Proces projektowy rozpoczął się od rozmów z inwestorami w celu poznania ich potrzeb. Pozwoliło to na określenie funkcji domu - rozbudowanej ze względu na liczbę mieszkańców. Punktem centralnym stało się wewnętrzne patio. Dzięki niemu praktycznie z każdego miejsca budynku dostępny jest widok na zieleń: z salonu, kuchni, korytarza przy sypialniach oraz z wejścia do budynku. Co więcej, dzięki patio oraz otwarciom w salonie przy pozornie zamkniętej betonowej bryle, uzyskano dobrze doświetlone wnętrza o dużych przeszkleniach i jednoczesnym zachowaniu intymności wewnątrz nich. Przez całą długość parteru budynku zachowano osie widokowe. I tak z salonu można spoglądać bezpośrednio na kuchnię, a wchodząc do budynku widzimy zieleń znajdującą się za obiektem.

Rzut parteruRzut parteru projekt: MFRMGR Architekci / zespół: Marta Frejda, Michał Gratkowski, Waldemar Nowicki, Łukasz Ptak

Prosta bryła o asymetrycznej elewacji 

Forma budynku miała być prosta i neutralna, nawiązuje więc swoim kształtem do działki. Jest to prostopadłościan z elewacjami inspirowanymi strukturą betonu w szarym odcieniu. Jedynym detalem użytym w tym projekcie są proste stalowe barierki z płaskowników. Wnęki okienne wraz z aluminiową dyskretną stolarką wybraną tak, aby powierzchnia szklenia była jak najbardziej widoczna, kontrastują z brutalną elewacją.

Sposób rozplanowania funkcji 

Budynek jest piętrowy. Na parterze zaplanowano funkcję dzienną, w której znalazło się wejście, gabinet, toaleta, kuchnia z zapleczem oraz salon. Strefa garażu powiązana jest bezpośrednio z kotłownią. Na pierwszym piętrze znalazły się prywatne pokoje domowników (sypialnia rodziców z garderobą i łazienką, pralnia oraz pokoje dzieci i pokój gościnny). Na piętrze znajduje się duży taras dostępny dla wszystkich domowników. Budynek jest wznoszony w konstrukcji mieszanej, częściowo żelbetowej, częściowo murowanej ze stropodachem. Z betonową elewacją komponują się 
okna z wąskimi aluminiowymi ramami oraz elementami stalowymi – lakierowanymi w kolorze szarym.

ZOBACZ PROJEKT >>>

Projekt: MFRMGR Architekci / zespół: Marta Frejda, Michał Gratkowski, Waldemar Nowicki, Łukasz Ptak

Powierzchnia użytkowa: 284,5 mkw. 

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
Skomentuj:
Dom w stylistyce brutalizmu z zielonym patio [PROJEKT]
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze artykuły