Zielona Wyspa w Tajlandii dla imigrantów z Mjanmy. Mieszkańcy zbudowali ją sami

Redakcja Pressland/WG

W Mae Sot w Tajlandii powstała "Zielona Wyspa", miejsce, w którym gromadzi się społeczność wioski - imigranci z Mjanmy. Konstrukcja została wzniesiona wyłącznie z miejscowych materiałów i przez samych mieszkańców.

Zielona Wyspa w Mae Sot. Proj. Estudio Cavernas.
Zielona Wyspa w Mae Sot. Proj. Estudio Cavernas.
Fot. mat. Estudio Cavernas

Wielofunkcyjna „Zielona Wyspa” powstała na terenie slumsów. Jest dziełem organizacji Estudio Cavernas, która już od 2015 r. pracuje w Mae Sot w Tajlandii, w strefie przygranicznej, zamieszkałej przez ok. 400 imigrantów i uchodźców. Projekt, koncentrując się na zrównoważonych technikach budowlanych i rozwijaniu społeczności, zapewnia przestrzeń, w której dzieci mogą się uczyć i bawić razem, a dorośli spotykać. 

Zielona Wyspa w Mae Sot. Proj. Estudio Cavernas.
Zielona Wyspa w Mae Sot. Proj. Estudio Cavernas.
Fot. mat. Estudio Cavernas.

Budowa rozpoczęła się w październiku 2018 r, a zakończyła się w lutym 2019 r. Przy wznoszeniu konstrukcji wzięto pod uwagę przede wszystkim uwarunkowania pogodowe. Centrum z jednej strony jest otoczone drzewami tekowymi, które chronią je przed deszczem i słońcem. Budowla stanęła na podwyższeniu, aby nie uszkodziła jej woda. Do wnętrza prowadzi szeroka rampa, która podczas spotkań społeczności może służyć za siedziska. Drewniane ramy, przytwierdzone do lekkich fundamentów, są utrzymywane poprzez podwójne profile stalowe. Podłoga również jest z miejscowego drewna. Nachylony dach jest pokryty kilkoma warstwami trzciny cukrowej, przytwierdzonymi do profili z eukaliptusa. Jego wewnętrzna strona jest wykonana z aluminium.  Konstrukcja dachu chroni budynek przed obfitymi opadami i nadmiernym promieniowaniem. Otwarcie z trzech stron zapewnia budynkowi wentylację krzyżową i naturalne światło.  Główną przestrzeń wewnętrzną można podzielić za pomocą ruchomej przegrody, dzięki czemu może być używana jednocześnie przez różne grupy. Obok centrum jest boisko sportowe, a także ogród, który nie tylko zapewnia świeże produkty dla społeczności, ale także służy jako klasa, w której dzieci uczą się podstawowych zasad upraw warzyw i owoców.

Zielona Wyspa w Mae Sot. Proj. Estudio Cavernas.
Zielona Wyspa w Mae Sot. Proj. Estudio Cavernas.
Fot. mat. Estudio Cavernas.

„Zieloną Wyspę” wznosili mieszkańcy pod okiem przedstawicieli organizacji Estudio Cavernas. To był celowy zabieg, który miał złączyć imigrantów i wypracować wspólną wizję ich własnego rozwoju. Wokół centrum stanęły domy, wybudowane przez samych mieszkańców. Eksperyment udał się. 

Skomentuj:

Zielona Wyspa w Tajlandii dla imigrantów z Mjanmy. Mieszkańcy zbudowali ją sami