Kostka pod dwoma świerkami. Remont domu nadgryzionego zębem czasu

Przebudowa kostki ukrytej za "zieloną kurtyną" na wrocławskim Grabiszynie to projekt pracowni KPA - Korbasiewicz Pracownia Architektury. Wystarczył dobry pomysł, by dom zmienił się nie do poznania.

Dom został wybudowany na przełomie lat 70. i 80. Budynek - pomimo, że nadgryziony zębem czasu - posiadał kilka dobrych rozwiązań, które architekci z pracowni KPA - Korbasiewicz Pracownia Architektury chcieli zachować. Sporym atutem budynku było przeszklenie na parterze, eksponujące widok na starodrzew, a od strony ulicy obszerny widok na stare świerki. Elementy dysharmonizujące całość założenia zostały poprawionie. Nieskończony garaż od strony ogrodu został rozebrany, a chaotyczny układ okien został uporządkowany.

Dom przed remontemDom przed remontem Fot. KPA - Korbasiewicz Pracownia Architektury

Budynek zyskał nowoczesną formę zewnętrzną dzięki kilku zabiegom architektonicznym. Dobudowano wiatrołap z szarego szkła, który jednocześnie świetnie doświetla klatkę schodową. Nad wiatrołapem zawieszono wykusz, który zadasza wejście do domu i porządkuje rzut piętra. Elewację wykończono białymi i czarnymi płytami z rudymi akcentami we wnękach.

Założeniem funkcjonalnym dla rozbudowy i przebudowy domu-kostki było przede wszystkim dobudowanie garażu w najniższej kondygnacji, dochodzącego do granicy działki. Od strony ogrodu dobudowana ziemny taras, z którego można bezpośrednio przejść do nowych pomieszczeń w podpiwniczeniu. W poziomie parteru utworzono wiatrołap i powiększono pomieszczenia wypoczynkowe. Piętro powiększono o dodatkowe funkcje w nowym wykuszu i przebudowano istniejące pomieszczenia. Dom wzbogacił się również o nowe wyjście na taras dzienny.

Kostka pod dwoma świerkamiKostka pod dwoma świerkami Wiz. KPA - Korbasiewicz Pracownia Architektury

Głównym założeniem było utrzymanie największych dwóch świerków w bezpośrednim sąsiedztwie budynku i odpowiednia ich pielęgnacja. Dzięki  pozostawieniu istniejących dużych drzew dom pozostał otulony zielenią zarówno od strony ulicy, jak i od ogrodu. Architekci wskazują, że w mocno zurbanizowanej tkance miejskiej, szczególnie przy obecnym powszechnym trendzie „wycinania wszystkiego” poszanowanie zieleni jest rozsądnym i pozytywnym zabiegiem.

Więcej o:
Komentarze (2)
Kostka pod dwoma świerkami. Remont domu nadgryzionego zębem czasu
Zaloguj się
  • adamczajka

    Oceniono 4 razy 0

    Jedyny minus to Nie pasujące optycznie miejsce dla auta.
    Mniej byłoby lepiej. Klasyczne dwa ślady pod koła wystarczą!
    Skoro ratuje się dwa piękne drzewa, to nieco więcej trawy lub nawet skrawek leśnej ściółki boru świerkowego, są tu bardziej stosowne.

  • szklanka_herbaty

    Oceniono 1 raz -1

    O domkach piszą, stodołach ale tak duża inwestycja hak "Nowy Port" w Bydgoszczy ominął Bryłę w słodkiej nieświadomości. ;)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX