Tu liczą się wspaniałe widoki. Dom M od Stoprocent Architekci

Dom M - najnowszy projekt od architektów Stoprocent - formą przypomina nieco tradycyjną polską zagrodę. Usytuowany nad brzegiem Narwi, dom będzie spełnieniem marzeń inwestora o sielskich widokach.

Długie poszukiwania

Inwestorzy od dłuższego czasu poszukiwali odpowiednio dużej, malowniczej działki z dostępem do rzeki. W końcu się udało - najbardziej odpowiednim miejscem na dom okazał się pięknie położony teren nad narwiańskim brzegiem w Pomiechówku.

Posesja znajduje się  na wyniesionym, płaskim brzegu rzeki, przy ujściu niewielkiego strumienia. Płaski teren z obu stron kończy się zadrzewioną, stromą skarpą schodzącą wprost do wody.

Podkreślić naturę

Wspaniały naturalny kontekst okazał się wyzwaniem dla architektów. Klientom zależało bowiem, aby budynek harmonijnie wpisywał się w otoczenie i otwierał się na okoliczne widoki.

Autorzy koncepcji - warszawskie biuro Stoprocent Architekci -  zaproponowali dom o dość konserwatywnej, aczkolwiek ciekawej bryle. Całość przypomina nieco tradycyjną polską zagrodę. Część mieszkalna składa się z trzech brył - mniejszych, połączonych ze sobą „domków”. Oprócz domu dla czteroosobowej rodziny na działce powstaną również zabudowania gospodarcze: stodoła i mały warsztat stolarski.

Idealne nasłonecznienie

Projektanci konsekwentnie dążyli to tego, aby wszystkie pomieszczenia mieszkalne miały ekspozycję południową, a także zapewniony widok na rzekę. Z tego powodu wejście główne i wjazd do garażu umiejscowiono od północy. Na tę stronę przesunięto również pomieszczenia pomocnicze, takie jak łazienki, toalety czy pralnię.

Z kuchni i jadalni rozpościera się wspaniały widok na wodę (od wschodu). Okna salonu i taras umieszczono od strony południowo-zachodniej. W centralnej części domu znajduje się prosta klatka schodowa, którą doświetlają trzy okna dachowe. Poddasze charakteryzuje się dość klasycznym układem: w jednej części znalazła się sypialnia rodziców (wraz z garderobą i łazienką), natomiast w drugiej zlokalizowano pokoje dziecięce.

Mur i drewno

Dom będzie miał prostą, tradycyjną konstrukcję murowaną, zaś stodoła i warsztat - konstrukcję opartą na szkielecie drewnianym. Budynki zostaną wykończone elewacją drewnianą z pionowo układanych desek. Poszczególne bryły różnić się będą sposobem wykończenia drewna. Część desek zostanie zabezpieczona lakierem, a inne z nich zostaną opalane nad ogniem (zgodnie z japońską techniką Shou Sugi Ban).

Pod budynkiem mieszkalnym zaprojektowano niewielką piwnicę, która oprócz funkcji gospodarczej ma też za zadanie solidne „zakotwiczenie” domu w skarpie, posadowienie obiektu w takich warunkach to dość trudne i złożone zadanie inżynierskie.

Nie tylko dom

Na działce oprócz domu powstaną również stodoła z niewielką pracownią stolarską i budynek warsztatu.

Ważnym aspektem koncepcji jest powiązanie funkcjonalne budynków z Narwią. Architekci sprytnie wykorzystali istniejące ukształtowanie terenu do stworzenia malowniczej ścieżki trawersującej zbocze skarpy. Ścieżka płynnie przechodzi w pomost do cumowania łodzi.

Więcej o: