Concordia Design na Wyspie Słodowej we Wrocławiu na ostatniej prostej. Mamy nowe wizualizacje wnętrz

Redakcja Pressland/mp

Realizacja projektu Concordii Design na Wyspie Słodowej weszła w nowy etap. Trwają prace elewacyjne i szklenie budynku, a wewnątrz powstają koncepcje przestrzeni przyjaznej spędzaniu wolnego czasu i do pracy. Ideą jest community czyli budowanie społeczności Concordii Design w symbiozie z Wyspą Słodową. Oddanie do użytku budynku planowane jest na koniec listopada b.r., a uroczyste otwarcie w pierwszym kwartale 2020.

Concordia Design na Wyspie Słodowej we Wrocławiu
Concordia Design na Wyspie Słodowej we Wrocławiu
Fot. M. Lulko

Etap prac budowlanych

Prace budowlane wchodzą w bardzo zaawansowaną fazę. Zakończono już wszystkie roboty żelbetowe i montaż stalowej pergoli na dachu inwestycji. Budynek został w 80% oszklony. Rozpoczął się montaż warstw dachowych na tarasie oraz prace elewacyjne w nowej części. Na pokrycie fasady wybrany został tynk naturalny, szlachetny, renowacyjny. Intensyfikują się też prace wewnątrz budynku. W zabytkowej części trwa odrestaurowywanie, przemurowywanie zabytkowej cegły. Na pierwszych trzech kondygnacjach uzbrajane są ściany działowe w instalacje wodno-kanalizacyjne i elektryczne. W najbliższych tygodniach rozpocznie się montaż urządzeń w pomieszczeniach technicznych oraz wind. Za realizację prac budowlanych odpowiada konsorcjum Demiurg i Wegner.

Concordia Design  na Wypie Słodowej we Wrocławiu
Concordia Design na Wypie Słodowej we Wrocławiu
Fot. M. Lulko

HUB Concordia Design

Ważną częścią społeczności, która stworzy atmosferę Concordii Design będą użytkownicy co-workingu i samodzielnych biur. Do ich dyspozycji będzie przestronna przestrzeń do wspólnej pracy, trzy sale na spotkania, miejsca sprzyjające integracji i relaksowi oraz zielony taras. Strefa ta została nazwana HUB Concordia Design. To miejsce do pracy, ale z założeniem, że praca jest tylko punktem wyjścia do współtworzenia, rozwoju i realizacji własnych pomysłów. Zasilą ją młode firmy związane z branżami kreatywnymi głównie IT, I-City, start-upy. Znajdzie tam miejsce około 400 osób. Przestrzeń HUB-u została zaprojektowana w oparciu o Activity Based Workplace czyli myśleniu o zmieniającej się specyfice pracy i potrzebach pracownika. W konsekwencji tych zmian przestrzenie do pracy coraz bardziej przypominają wnętrza domowe, podzielone są na różne strefy. Wzrost znaczenia grup projektowych, współtworzenie, komunikacja międzynarodowa, coraz częściej praktykowany home office i współpraca z zewnętrznymi ekspertami, sprawiają, że tradycyjnie rozumiane biura „starzeją się”. Faktem staje się natomiast większa otwartość na rozwijanie kompetencji i naturalnych predyspozycji pracowników, uważność na ich potrzeby, zrównoważony rozwój, dbanie o kondycję i zainteresowania.

HUB Concordia Design
HUB Concordia Design
Wiz. Q2Studio

Przystępując do projektu przestrzeni co-workingowej, architekci z MVRDV i Q2Studio przewidzieli powstanie miejsc pełniących różnorodne funkcje, w zależności od aktualnej aktywności. Jednak głównym zadaniem co-workingu będzie tworzenie tzw. community czyli warunków sprzyjających integracji, budowania społeczności. Służyć temu będą wszystkie przestrzenie wspólne,
duża kuchnia i otwarte wnętrze przeznaczona do spożywania posiłków z długim stołem ulokowanym w samym jego sercu. Ważnym punktem projektu będzie również strefa relaksu z zieloną ścianą, podestem do niezobowiązujących wystąpień i wysuwanym ekranem, a także przestrzeń do rozrywki, która będzie nawiązywała do klimatu Wyspy i miasta.

Projektując wnętrza przestrzeni co-workingowej architekci skupili się też na charakterystyce miejsca, w którym znajduje się kamienica. Widać liczne nawiązania do Wyspy Słodowej, jej bogatej historii i jej nieformalnego charakteru. Udało im się wyodrębnić kilka elementarnych kierunków w projektowaniu przestrzeni HUB-u takich jak uwzględnienie klimatu otaczającego parku poprzez włączenie dużej ilości zieleni jako integralnej części wnętrz, motywu aktywności, beztroski i zabawy dzięki wprowadzeniu huśtawek, karuzeli i gier ulicznych np. w klasy. W projekcie znaleźć można także elementy zaczerpnięte ze street artu - wprowadzenie wszelkiego rodzaju grafik i obrazów ściennych.

HUB Concordia Design będzie miejscem integrującym i aktywizującym lokalną społeczność oraz środowiska kreatywne Wrocławia. Będzie prowadzić autorski program wspierania rozwoju firm. Planowane są działania konsultingowe i edukacyjne z zakresu nowych technologii, nowoczesnego marketingu w postaci wykładów, warsztatów i konferencji tematycznych. Program HUB-u opiera się
na współpracy z partnerami merytorycznymi.

Czas wolny na Wyspie

Równolegle z pracami architektonicznymi intensywnie pracujemy nad przyszłorocznym programem wydarzeń w Concordii Design. Naszym celem jest utrzymanie dotychczasowego, otwartego dla mieszkańców, charakteru Wyspy Słodowej, dlatego naturalna będzie współpraca z działającymi w mieście festiwalami, stowarzyszeniami i wydarzeniami kulturalnymi. Prowadzimy obecnie rozmowy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Nowe Horyzonty czy Przeglądem Sztuki Survival i z innymi organizatorami. W zakresie programu będziemy też współpracować z Departamentem Spraw Społecznych Urzędu Miasta Wrocławia i Wrocławskim Centrum Rozwoju Społecznego

mówi Ewa Voelkel-Krokowicz, inwestorka Concordii Hub we Wrocławiu.

Trwają też prace nad koncepcją wnętrz strefy kulinarnej znajdującego się na parterze budynku Concordii Design. Będzie to ogólnodostępna  przestrzeń o powierzchni blisko 600m2 dająca nowe spojrzenie na możliwości spędzania czasu wolnego. Kilka różnych lokali będzie proponować różnorodną, prostą, niezobowiązującą kuchnię. W porze wiosenno-letniej strefa kulinarna będzie też działać w ogrodzie z widokiem na brzeg Odry. Otwarte wnętrza Concordii zapewnią mieszkańcom nie tylko przyjemności kulinarne, ale także dadzą ustronne miejsce do odpoczynku czy relaksu w centrum miasta z hamakami, miejscem do gier. Z kolei w galerii znajdującej się w sercu kamienicy, odbywać się będą wernisaże, spotkania autorskie, wykłady, zajęcia dla najmłodszych, pokazy i happeningi. Szczególnym miejscem będzie zlokalizowany na dachu częściowo oszklony taras z widokiem na panoramę miasta, gdzie będzie można spędzić czas na świeżym powietrzu uczestnicząc w pokazach filmowych czy innych projektach kulturalnych.

Projekt architektoniczny

Projekt przygotowany przez MVRDV we współpracy z Q2Studio obejmuje renowację istniejącej kamienicy, zachowując fasadę obiektu wraz z charakterystycznymi zdobieniami i gzymsami, która płynnie przechodzi w nową, współczesną i minimalistyczną część budynku. Zachowane i odrestaurowane zostaną także drzwi frontowe istniejącej kamienicy. W części zachodniej, od strony Wyspy, fasada otwiera się na otoczenie poprzez przeszkloną, wysoką na 3 kondygnacje przestrzeń. W tej części na parterze zlokalizowana będzie strefa kulinarna. Od strony wschodniej, w części istniejącej kamienicy, znajdować się będzie natomiast przestrzeń bardziej kameralna służąca swobodnym spotkaniom, wernisażom, wystawom. Umowne przenikanie się tego, co wewnątrz i na zewnątrz sprawia, że „życie budynku” zostanie zintegrowana z „życiem parku”. Na trzech kondygnacjach obiektu będą znajdować się co-workingowe powierzchnie biurowe. Dach kamienicy zostanie otwarty. Całe najwyższe piętro stanowił będzie zewnętrzny taras na świeżym powietrzu tworząc zielony ogród z widokiem na Wyspę. 

Inwestycję Concordia Design prowadzi spółka Pro Design właściciel Concordii Design – centrum designu w Poznaniu. Koncepcję architektoniczną budynku Concordii obejmującą rewitalizację zabytkowej kamienicy na Wyspie Słodowej 7 i jej rozbudowę o nową część przygotowało holenderskie biuro MVRDV. Projekt jest realizowany we współpracy z wrocławskim Q2Studio i z udziałem generalnego wykonawcy firmy Demiurg.

Zakończenie inwestycji planowane jest na koniec listopada 2019.

Skomentuj:

Concordia Design na Wyspie Słodowej we Wrocławiu na ostatniej prostej. Mamy nowe wizualizacje wnętrz