Zjeżdżalnia, ściana z mchu i wykładziny z sieci rybackich. Biurowiec niestandardowy

red

Jak powinno wyglądać nowoczesne biuro? Dziś to już nie tylko wygodna i ergonomiczna przestrzeń. Biurowa nowoczesność to rozwiązania ukierunkowane na pracowników i zapewniająca optymalne warunki pracy i rozwój kreatywności, nowe technologie, przestrzenie do relaksu oraz nieszablonowe rozwiązania przestrzenne i estetyczne. Jak z tym wyzwaniem poradzono sobie w Dentsu Aegis Network Polska? Odwiedziliśmy główną siedzibę firmy w warszawskim biurowcu X2.

X2 - siedziba Dentsu Aegis Network
X2 - siedziba Dentsu Aegis Network
materiały prasowe

Zaprojektowanie przestrzeni dla Dentsu Aegis Network Polska poprzedził proces, w którym opracowano koncepcję strategii firmy, która zakłada silną integracje i współpracę pomiędzy pracownikami poszczególnych spółek. Równolegle wraz z pracownią Trzop Architekci wnikliwie przeanalizowano potrzeby pracowników oraz system ich pracy.

Z obserwacji wynikło, że średnio 50% swojego czasu pracownicy spędzają poza biurkiem, a większość zadań, które wykonują przy nim, wykonaliby lepiej w innym miejscu. Z tego powodu aranżacja przestrzeni naszego biura ogranicza przestrzeń zajmowaną przez standardowe stanowiska pracy w postaci biurek, na rzecz miejsc wspomagających integrację zespołów na otwartej przestrzeni - mówi Agata Kaczmarska, dyrektor HR z Dentsu Aegis Network Polska.

Większość przestrzeni została zaaranżowana jako flexible workplace zgodnie z przyjętym założeniem, że przestrzeń powinna zapewniać pracownikowi to, czego w danej chwili potrzebuje - skupienia, burzy mózgów lub chwili relaksu. Poza główną przestrzenią w budynku pojawiły się też "budki telefoniczne" wykończone miękkimi, akustycznymi materiałami jak np. filcowe tapety oraz specjalne meble i konstrukcje wygłuszające odgłosy otoczenia. Te małe pomieszczenia umożliwiają pracownikowi odcięcie się od zewnętrznych bodźców i koncentrację.

Dostępne są także bogate zaplecza socjalne z w pełni wyposażonymi kuchniami oraz przestrzenie do relaksu i wypoczynku, stołówka i nieduży ogród na tyłach budynku.

Z myślą o gościach w podziemnym garażu stworzono siedemdziesięciometrowy ekran LED, na którym wyświetlane są dowolne grafiki i komunikaty zaprojektowane specjalnie dla konkretnego odbiorcy. Ten ekran to jedynie fragment całego sytemu witania gości, na który składa się ponad 50 ekranów w całym budynku oraz dodatkowe funkcje jak zmiana koloru podświetlenia sufitów czy specjalne komunikaty w windach.

Ale siedziba Dentsu Aegis Network to także bardzo ciekawe rozwiązania wnętrzarskie. Korytarze w biurowcu zostały ozdobione obrazami  Tarasewicza i innych wybitnych współczesnych artystów plastyków. Wykładziny zostały wykonane z sieci rybackich wyłowionych z oceanów, w głównym holu znajduje się żywa ściana z mchu strukturalnego, a gości witają pracownicy którzy... mogą do holu zjechać specjalną zjeżdżalnią.

Wszystkie rozwiązania rzeczywiście robią wrażenie, ale co najważniejsze, zapewniają pracownikom komfortowe warunki codziennej pracy.

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ Z BUDYNKU>>>

Tutaj znajduje się budynek X2 - siedziba Dentsu Aegis Network:

Zdjęcie Fotel Tappo (biały)Zdjęcie Fotel VipZdjęcie SIGNAL Fotel Scot
Fotel Tappo (biały)Fotel VipSIGNAL Fotel Scot
źródło:Okazje.info

Skomentuj:

Zjeżdżalnia, ściana z mchu i wykładziny z sieci rybackich. Biurowiec niestandardowy