Młodzi, zdolni i z Polski - laureaci konkursu 20+10+X

DL

Przebudowa "domu-kostki" i centrum rekreacyjno-sportowe schowane pod ziemią, to polskie projekty, nagrodzone w siódmym międzynarodowym konkursie 20+10+X. Prezentujemy prace młodych zdolnych architektów z S3NS|architektura oraz Ligenza Nagorski Architects.

Dom we Wrocławiu; proj. S3NS|architektura
Dom we Wrocławiu; proj. S3NS|architektura
Źródło: S2NS|architektura

 

 

Polska architektura ma się bardzo dobrze - przynajmniej jeśli spojrzymy na wyniki międzynarodowego konkursu 20+10+X. Ich laureatami byli już FORMO design, Artchitecture, PAG, plus48, oraz projektanci - Hugon Kowalski i Krzysztof Budzisz. W najnowszym, 7 cyklu konkursu, nagrody otrzymały projekty Domu we Wrocławiu (proj. S3NS|architektura) i Centrum Rekreacyjno-Sportowego w Gdańsku Oliwie (proj. Ligenza Nagorski Architects).

 

Dom we Wrocławiu (proj. S3NS|architektura)

 

Wyróżniony projekt to projekt koncepcyjny przebudowy typowego dla czasów PRL-u domu jednorodzinnego - "kostki". Inwestor po zakupie 10 arowej działki wraz z wybudowanym na niej w latach 60-tych domem stanął przed problemem dostosowania układu funkcjonalnego do własnych potrzeb. Istniejący dom liczył 150 m. kw. powierzchni użytkowej co stanowiło ok. połowę docelowej powierzchni (280 m. kw.). Zamysłem inwestora było w maksymalnym stopniu wykorzystać istniejącą strukturę budynku w szczególności partie zagłębione w ziemi - suterenę budynku. To stanowiło jedno z wyjściowych założeń dla koncepcji, w której suterena pozostała bez zmian.

 

Źródło: S3NS|architektura

 

Działka, na której stoi kostka otoczona jest jednakowymi typowymi domami z tego okresu stąd pomysł by w miarę możliwości pozostawić widoczne nawiązanie do sąsiedztwa i kontynuować skalę tej zabudowy przy jednoczesnym rozwinięciu programu użytkowego. Przyjęto prostą zasadę "podwojenia" powierzchni. Powierzchnie poszczególnych kondygnacji zostały podwojone poprzez wysuniecie ich poza obrys budynku. Tym samym uzyskano (uwolniono) przestrzeń wypoczynkową - centralną, oraz przestrzenie dodatkowe - zewnętrzne takie jak gabinet i kuchnia w parterze oraz sypialnie z łazienkami na piętrze. W suterenie znalazły się kotłownia i część rekreacyjna domowników z wyjściem na taras obniżony 160 cm. poniżej poziomu ogrodu.

 

Dom kostka przed przebudową

 

Dwa kontrastujące ze sobą materiały elewacyjne to płyty kamienne piaskowca oraz blacha Cortenowa użyta dla wystających poza trzon elementów dla podkreślenia części zastanej i dodanej.

 

Centrum Rekreacyjno-Sportowe w Gdańsku Oliwie (proj. Ligenza Nagorski Architects)

 

Centrum Rekreacyjno-Sportowego zostało zaprojektowane na terenie nieistniejącego już XVIII wiecznego założenia parkowego, w Dolinie Radości, przy ul. Bytowskiej w Gdańsku Oliwie. Aby harmonijnie wpisać się w otoczenie tej niezwykle urokliwej części gdańskiej Oliwy, zdecydowana większość kubatury obiektu została schowana pod ziemię, a przekrycie obiektu zaprojektowano w postaci "dachu zielonego". Zabieg ten ma na celu wizualnie zminimalizować wpływ budynku na otoczenie.

 

Źródło: Ligenza Nagorski Architects

 

Obiekt został wkomponowany w nowo projektowany współczesny park, którego centralną częścią jest dziedziniec znajdujący się pomiędzy dwoma skrzydłami obiektu.

 

Centrum posiada 5490 m2 powierzchni użytkowej i funkcjonalnie został podzielony jest na dwie części. Część rozrywkowa to sala balowa z zapleczem sanitarnym, natomiast na część rekreacyjono-sportową składa się SPA, kortów do squasha, sal fitness oraz siłowni. Całość założenia integruje kuchnia z zapleczem.

 

DL

 

 

Zobacz także:

 

 

Dom z opału

 


Przebudowa domu kostki we Wrocławiu. Głosuj!

 


Więcej informacji o polskich zwycięzcach 20+10+X

 


Skomentuj:

Młodzi, zdolni i z Polski - laureaci konkursu 20+10+X