Metamorfoza Instytutu Konfucjusza w Krakowie. Budynek z lat 60. po termomodernizacji

Redakcja Pressland/WG/mp

Budynek Instytutu Konfucjusza - Centrum Języka i Kultury Chińskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie przeszedł ogromną metamorfozę. Powstały w latach 60. obiekt został rozbudowany, zmodernizowany i dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Poddano go termomodernizacji, stworzono nową fasadę a na oknach pojawiły się drewniane osłony.

Budynek przy ul. Oleandry 2a w Krakowie - przed i po
Budynek przy ul. Oleandry 2a w Krakowie - przed i po
Fot. kolaż bryla.pl/ z lewej: . Ewa Miśków-Janik; z prawej: Wojeciech Kryński

Budynek, przy ul. Oleandry 2a w Krakowie, powstawał w latach 1960-1962 dla Collegium Geologicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Projekt powstał w przedsiębiorstwie państwowym Miastoprojekt pod kierunkiem inżyniera Zbigniewa Olszakowskiego. W prostej, zgrabnej bryle mieściły się katedry: Geologii, Mineralogii i Paleontologii. Zaprojektowano tu również dwie duże sale (biblioteczną i muzealną) i pomieszczenia, w których magazynowane były zbiory geologiczne. Od 1972 roku swoją siedzibę miał tu Instytutu Nauk Geologicznych. Instytut i Muzeum Geologiczne działały tu do 2015 roku.

Obiekt nie był nigdy remontowany - był w złym stanie technicznym i wizualnym. W 2017 roku uczelnia postanowiła, że ulica Oleandry 2a stanie się nowym adresem Instytutu Konfucjusza – Centrum Języka i Kultury Chińskiej, do którego dołączy także Instytut Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Podjęto decyzję, by jeszcze przed wprowadzeniem się nowych użytkowników, poddać obiekt przebudowie połączonej z termomodernizacją. Projekt przygotowała arch. Ewa Miśków-Janik z biura FHU Koliber

Oprócz całkowitej metamorfozy wizualnej budynku i otaczającego go terenu, jednym z podstawowych założeń projektowych była rozbudowa o aulę wykładową – przestrzeń, której dotąd Instytutowi bardzo brakowało. Do tego doszła zmiana układu komunikacyjnego oraz funkcjonalnego, a także kwestia dostosowania budynku do obowiązujących przepisów budowlanych czy potrzeb osób niepełnosprawnych

opowiada autorka projektu, arch. Ewa Miśków-Janik z biura FHU Koliber.

Szary, zaniedbany budynek zyskał nowe życie. Elewacje parteru wykonano metodą natryskową z tynku Baumit MosaikSuperFine w kolorze szarym – materiału bardzo odpornego na uszkodzenia. Wyżej natomiast wykorzystano cienkowarstwowy, biały tynk strukturalny Baumit NanoporTop. Osłony okienne i pergolę wykonano w kolorze drewna teakowego, z kolei wejście główne to prefabrykowany żelbet.

 

Budynek przy ul. Oleandry 2a w Krakowie przed remontem.
Budynek przy ul. Oleandry 2a w Krakowie przed remontem.
Fot. Ewa Miśków-Janik

Instytut Bliskiego i Dalekiego Wschodu oraz Instytut Konfucjusza zajmują się bardzo rozległymi obszarami świata. W wielu przypadkach są to kraje często o odmiennych kulturach, o niełatwej historii. Poszukiwaliśmy jakiegoś elementu, detalu, który byłby wspólny dla tych terenów. Zaproponowaliśmy grę światła przez montaż osłon w oknach jako symbol drewnianych wachlarzy. Także kolory elewacji nie są dziełem przypadku – biel, szarość i czysty żelbet są często spotykanymi motywami we współczesnej architekturze Chin i Polski

mówi Ewa Miśków-Janik.

Budynek Instytutu Konfucjusza w Krakowie otrzymał pierwszą nagrodę w konkursie Fasada Roku 2019 w kategorii "budynek po termomodernizacji". Eksperci docenili korzystną zmianę charakteru osiągniętą poprzez światłocień, spójną koncepcję elewacji, a także większy udział okien i oszczędne zastosowanie koloru. Tym samym budynek zakwalifikował się do międzynarodowej odsłony rywalizacji – Baumit Life Challenge 2020, w której jako jeden z reprezentantów naszego kraju, będzie walczył o tytuł Europejskiej Fasady Roku w swojej kategorii, konkurując z 25 krajami z naszego kontynentu. Wyniki poznamy w maju podczas finałowej gali w Walencji.

Skomentuj:

Metamorfoza Instytutu Konfucjusza w Krakowie. Budynek z lat 60. po termomodernizacji