Dawny szpital dziecięcy we Wrocławiu autorstwa Maxa Berga będzie nową siedzibą Wydziału Matematyki Politechniki Wrocławskiej. Projekt przygotowała pracownia DEMIURG

Redakcja Pressland/WG/mp

Dawny szpital przy ul. Hoene-Wrońskiego 13c we Wrocławiu przechodzi gruntowy remont. Już niedługo swoją siedzibę będzie miał tu Wydział Matematyki Politechniki Wrocławskiej.

Siedziba Wydziału Matematyki Politechniki Wrocławskiej w dawnym szpitalu we Wrocławiu. Proj. DEMIURG Project S.A.
Siedziba Wydziału Matematyki Politechniki Wrocławskiej w dawnym szpitalu we Wrocławiu. Proj. DEMIURG Project S.A.
Mat. DEMIURG Project S.A.

Powstałe na początku XX. wieku, połączone łącznikiem dwa budynki, przy ul. Hoene-Wrońskiego 13c we Wrocławiu, zostały zaprojektowane przez Maxa Berga (autora m.in. Hali Stulecia) dla Miejskiego Szpitala Dziecięcego. Po II wojnie działały tu oddziały dziecięce, m.in. Klinika Endokrynologii i Diabetologii Wieku Rozwojowego oraz Klinika Pediatrii, Alergologii i Kardiologii. Po przeniesieniu klinik na ul. Chałubińskiego Uniwersytet Medyczny sprzedał nieruchomość Politechnice Wrocławskiej. Uczelnia postanowiła wyremontować zabytkowe obiekty i zamienić je na siedzibę Wydziału Matematyki. Dokumentację projektową przygotowało poznańskie biuro DEMIURG Project S.A.

Całe założenie znajduje się na obszarze historycznego układu urbanistycznego Placu Grunwaldzkiego, stanowiącego część Śródmieścia we Wrocławiu, dlatego prace wykonywane są pod nadzorem Konserwatora Zabytków. Pomimo tych ograniczeń zależało nam, aby zaprojektować nowoczesną i funkcjonalną przestrzeń, z poszanowaniem jej historycznej wartości

mówi Łukasz Klekotko, Prezes DEMIURG Project S.A.

Prace remontowe obejmują całkowitą wymianę instalacji wewnętrznej i zewnętrznej oraz dostosowanie jej do aktualnych przepisów. W budynku A zostanie przywrócony oryginalny układ komunikacji poziomej, poprzez usunięcie wtórnej zabudowy. Na pierwszym piętrze powstaną sale edukacyjne, a wyższe kondygnacje będą przeznaczone na część administracyjną i pomieszczania pracowników dydaktycznych. Budynek B zostanie przeznaczony w całości na działalność organizacji studenckich. Na najniższym poziomie zaplanowano część gastronomiczną z zapleczem i salą wielofunkcyjną. Wyższe kondygnacje obejmują pomieszczenia administracyjne i sale spotkań kół studenckich. Z kolei w budynku łącznika, w przyziemiu, znajdą się pomieszczania techniczne, a na na pierwszym piętrze pokoje dla pracowników Wydziału Matematyki.

Budynek ma zostać oddany do użytku w pierwszym kwartale 2021 r.

Skomentuj:

Dawny szpital dziecięcy we Wrocławiu autorstwa Maxa Berga będzie nową siedzibą Wydziału Matematyki Politechniki Wrocławskiej. Projekt przygotowała pracownia DEMIURG