Restauracja Red Salt Steak&Wine w Międzyzdrojach. Ponadczasowa elegancja i wysmakowane detale od 370studio
Red Salt Steak&Wine to nowa restauracja w Międzyzdrojach serwująca najwyżej klasy wołowinę sprowadzaną z wielu zakątków świata. Za projekt oryginalnych, dopracowanych w każdym detalu wnętrz odpowiadała pracownia 370studio.
Red Salt Steak&Wine: oryginalna kuchnia i eleganckie wnętrza
Restauracja Red Salt Steak&Wine znajduje się przy ulicy Gryfa Pomorskiego 70 w Międzyzdrojach. Wyróżnia się ona nie tylko oryginalną kuchnią (serwowanemu tu mięsu towarzyszą: woda, ogień, suchy lód, ciekły azot oraz żelazo), ale i ciekawymi, wysmakowanymi wnętrzami, zaprojektowanymi przez architektów z pracowni 370studio. Pracownia ta specjalizuje się w projektowaniu restauracji, foodhalli, kawiarni i hoteli.
Projekt restauracji Red Salt Steak&Wine okazał się niemałym wyzwaniem.
Stanęliśmy przed trudnym zadaniem wykreowania kameralnej przestrzeni premium w narożnym lokalu o trójkątnym rzucie i aż dwóch przeszklonych ścianach
Kameralnie i przytulnie
Mimo tak szerokiego otwarcia, wnętrze restauracji jest kameralne, przytulne. Aby tak się stało, projektanci zastosowali w oknach półprzejrzyste zasłony ze złocistych łańcuszków. W ten sposób goście siedzący przy stołach wzdłuż okien mogą cieszyć się widokami, ale sami nie są wystawieni na spojrzenia. Wspomniane zasłony możemy dostrzec również po drugiej stronie sali. Tu, zawieszone prostopadle do ściany, kreują intymną atmosferę lóż. Środkiem sali biegnie natomiast jeden bardzo długi stół, powstały z myślą o gościach w większych grupach – takich, które same dla siebie tworzą odrębny świat.
Strefy o różnych nastrojach
W każdej z trzech sekcji pojawiły się inne siedziska, co znacznie wzbogaca odbiór wnętrza i tworzy strefy o różnych nastrojach. Krzesła przy oknach mają oparcia z giętego drewna w ciemnym wybarwieniu oraz czarne obicie. Te w centrum sali są ażurowe, ale mięsiście tapicerowane w kolorze głębokiej czerwieni. W lożach natomiast siada się na kanapach z dekoracyjnymi oparciami w formie podwójnych wałków – w odcieniu brązu. Wszędzie tapicerka jest wykonana z ekoskóry idealnie naśladującej naturalną, co łączy się z profilem restauracji. Gama barw nawiązuje do serwowanych tu steków i wina. Urodę tych odcieni wydobywa rozbudowane oświetlenie dekoracyjne. Tło dla tej kolorystycznej uczty stanowi ekspresyjny czarno-biały wzór wielkoformatowych płyt posadzkowych, budzący skojarzenia z... krowimi łatami.
Moc detalu
Z wysoką klasą restauracji harmonizuje dobór szlachetnych materiałów. Obok ciemnego drewna oraz charakternej tapicerki widzimy wokół połyskujący metal i szkło. Blaty stołów w lożach są marmurowe - wzór kamienia budzi skojarzenia ze strukturą sezonowanej wołowiny.
Formy wyposażenia, choć szlachetnie powściągliwe, mają bardzo wyrafinowany detal. Mówią o tym m.in. kręcone kolumienki w roli podstaw stołów, żłobkowane krawędzie blatów, a także mosiężne inkrustacje w drewnie z motywem głowy byka. To logo restauracji. Jej nazwa wypalona jest też w bloku tzw. czerwonej soli, witającym wchodzących przy wejściu.
Podobnych dyskretnych detali, które odsłaniają się przed oczyma gości w miarę upływu czasu, jest tu znacznie więcej. Architekci z pracowni 370studio uwielbiają wplatać w swoje wnętrza tego rodzaju niuanse.
- Więcej o:
Restauracja DOCK 19 by Mateusz Gessler w Warszawie
Restauracja & Cocktail Bar Paradiso - aranżacja zaprojektowana przez 370 Studio
Nine’s - restauracja Roberta Lewandowskiego w Browarach Warszawskich
Restauracja w budynku Concordia Design Wrocław. Wnętrza zaprojektowała mode:lina
Młodzi architekci chcą zmiany. Czy polskie pracownie słuchają głosu młodych?
Jak wybrać pokrycie dachowe, które będzie trwałe i wytrzymałe? Na co zwrócić uwagę, aby dach był nie tylko estetyczny, ale i bezpieczny na długie lata?
Nie tylko Racibórz. Zbiorniki retencyjne powinny znaleźć się w planie każdej inwestycji
Odchodzimy od grodzonych osiedli, ale nie wszędzie. Tak zmieniają się standardy w polskim mieszkalnictwie