Restauracja w budynku Concordia Design Wrocław. Wnętrza zaprojektowała mode:lina

Mat. architektów

Zaprojektowana przez pracownię mode:lina restauracja w budynku Concordia Design Wrocław, pełna jest swobodnych skojarzeń z architekturą nadmorskich kurortów. Aranżacja wnętrz nie była prostym zadaniem - architekci musieli zmierzyć się z trzema ogromnymi przeszklonymi fasadami oraz monumentalnym muralem na suficie.

Restauracja w Concordia Design Wrocław. Proj. mode:lina
Restauracja w Concordia Design Wrocław. Proj. mode:lina
Fot. Patryk Lewiński
Restauracja w Concordia Design Wrocław
Restauracja w Concordia Design Wrocław
Fot. Patryk Lewiński

Wyspa Słodowa to szczególne miejsce na mapie Wrocławia. Od lat stanowi centrum wydarzeń organizowanych oddolnie przez lokalnych artystów oraz muzyków. Kontekst tego wyjątkowego miejsca uzupełnił budynek Concordia Design zaprojektowany przez jedno z najbardziej uznanych biur na świecie - MVRDV. Do zaaranżowania jednej z najbardziej wymagających przestrzeni budynku, czyli tzw. void’u (wycięcia), na funkcję restauracyjną, Inwestor zaprosił projektantów z pracowni mode:lina.

Zobacz także: Concordia Design Wrocław na Wyspie Słodowej gotowa. To projekt MVRDV we współpracy z Q2Studio>>

Zależało nam aby pozostawić możliwość maksymalnego doświadczania skali architektury, przy jednoczesnym zapewnieniu przytulnych, intymnych przestrzeni do spotkań, rozmów oraz pracy

mówi Paweł Garus, architekt i partner w mode:lina.

Duży void (podcięcie) to przestrzeń na wskroś otwarta z każdej strony, w której przenikają się wzajemnie wnętrze z zielonym otoczeniem wyspy. Jej zwieńczeniem jest górujący nad wszystkim, gigantyczny mural autorstwa Alicji Białej.

Imponująca wysokość pomieszczenia, trzy ogromne przeszklone fasady oraz monumentalny mural na suficie to elementy, które jednocześnie bardzo silnie definiują tę przestrzeń, a zarazem nakładają bardzo wiele ograniczeń. Aranżacja wnętrz powinna być odczytywana jako uzupełnienie tej architektury, a nie jako dodatek lub element z nią konkurujący.

mówi Jerzy Woźniak, architekt i partner w mode:lina.

Lekkie formy budują wyważone wnętrze, które uzupełniają efekt skali istniejącej architektury. W mniejszych aranżacjach poszczególnych stref kryją się funkcjonalne scenariusze dla różnych opcji siedzenia i spędzania czasu przez gości. W nowej przestrzeni restauracji umiejętnie przenika się gra świateł, tekstur, kształtów oraz kolorów.

Otwarta przestrzeń dużej restauracji została wydzielona na mniejsze strefy za pomocą wysokich roślin oraz zaprojektowanych indywidualnie mebli. “Void” wypełniły wysokie stoły ze zintegrowanym oświetleniem, mniejsze stoliki z charakterystyczną konstrukcją oraz zasłony podwieszone na stalowej konstrukcji zasłony, które pełnią zarazem ważne zadanie funkcjonalne - umożliwiają stworzenie bardziej prywatnych, przytulnych przestrzeni i ułatwiają szybką zmianę układu wnętrza w zależności
od planowanych wydarzeń.

Centralne miejsce zajął duży bar w formie dobrze widocznej i łatwo dostępnej wyspy. Jest to szczególnie ważne latem, kiedy na zieloną część Wyspy Słodowej otwierane są sporych rozmiarów drzwi umieszczone w szklanej fasadzie. Stalowa konstrukcja baru nie tylko organizuje przechowywanie i ekspozycję szerokiej gamy alkoholi, ale także pozwala wprowadzić wszechobecną
zieleń do wnętrza.

Tylną ścianę zamyka długa, monolityczna strefa gastronomiczna, która pod szyldem SŁODOWA oferuje swoim gościom zróżnicowaną ofertę dań. Jej główną część stanowi lada z ciemnych płytek, dla której tłem jest perforowana blacha i ściany będące płynną kontynuacją muralu.

Podział kolorystyczny klarownie organizuje przestrzeń dla trzech różnych konceptów gastronomicznych, z których każdy ma przypisany swój własny kolor odpowiadający muralowi nad nim.

 

Uzupełnieniem koncepcji restauracji jest aranżacja otwartego tarasu na dachu budynku, którego najważniejszym elementem jest duży bar w kształcie nawiązującym do baru w void’zie oraz duże siedziska w formie trybun wykonane ze sklejki z nadrukami fragmentów murala Alicji Białej.

Projektanci sięgnęli do swobodnych skojarzeń z architekturą nadmorskich kurortów, zarówno przy doborze materiałów na bar, jak i kształtu i charakteru mebli katalogowych.

---

Concordia Design Wrocław  - restauracja oraz taras na dachu

PROJEKT:mode:lina™
ZESPÓŁ PROJEKTOWY: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, Anna Kazecka-Włodarczyk, Joanna Lenart
REALIZACJA: Sierpień 2020
POWIERZCHNIA: Restauracja – 250 m2 / Taras – 600 m2
ZDJĘCIA: Patryk Lewiński
WSPÓŁPRACA: ICON Concept / INTERIOR Group / DEMIURG / Q2 Studio

Skomentuj:

Restauracja w budynku Concordia Design Wrocław. Wnętrza zaprojektowała mode:lina