Partnerzy

Aktualności

Architektura na świecie

Architektura w Polsce

Wywiady

Ikony architektury

Projekty i realizacje

Restauracja Red Salt Steak&Wine w Międzyzdrojach. Ponadczasowa elegancja i wysmakowane detale od 370studio

Mat. prasowe / red. WG
Restauracja Red Salt projekt 370 Studio - fot. dzięki uprzejmości inwestora

Red Salt Steak&Wine to nowa restauracja w Międzyzdrojach serwująca najwyżej klasy wołowinę sprowadzaną z wielu zakątków świata. Za projekt oryginalnych, dopracowanych w każdym detalu wnętrz odpowiadała pracownia 370studio.

Red Salt Steak&Wine: oryginalna kuchnia i eleganckie wnętrza

Restauracja Red Salt Steak&Wine znajduje się przy ulicy Gryfa Pomorskiego 70 w Międzyzdrojach. Wyróżnia się ona nie tylko oryginalną kuchnią (serwowanemu tu mięsu towarzyszą: woda, ogień, suchy lód, ciekły azot oraz żelazo), ale i ciekawymi, wysmakowanymi wnętrzami, zaprojektowanymi przez architektów z pracowni 370studio. Pracownia ta specjalizuje się w projektowaniu restauracji, foodhalli, kawiarni i hoteli.

Projekt restauracji Red Salt Steak&Wine okazał się niemałym wyzwaniem.

Restauracja Red Sal w Międzyzdrojach. Proj. 370 Studio - Fot. dzięki uprzejmości inwestora

Stanęliśmy przed trudnym zadaniem wykreowania kameralnej przestrzeni premium w narożnym lokalu o trójkątnym rzucie i aż dwóch przeszklonych ścianach

– wyjaśnia arch. Katarzyna Westrych-Pavy.
Restauracja Red Sal w Międzyzdrojach. Proj. 370 Studio - Fot. dzięki uprzejmości inwestora

Kameralnie i przytulnie

Mimo tak szerokiego otwarcia, wnętrze restauracji jest kameralne, przytulne. Aby tak się stało, projektanci zastosowali w oknach półprzejrzyste zasłony ze złocistych łańcuszków. W ten sposób goście siedzący przy stołach wzdłuż okien mogą cieszyć się widokami, ale sami nie są wystawieni na spojrzenia. Wspomniane zasłony możemy dostrzec również po drugiej stronie sali. Tu, zawieszone prostopadle do ściany, kreują intymną atmosferę lóż. Środkiem sali biegnie natomiast jeden bardzo długi stół, powstały z myślą o gościach w większych grupach – takich, które same dla siebie tworzą odrębny świat.

Restauracja Red Sal w Międzyzdrojach. Proj. 370 Studio - Fot. dzięki uprzejmości inwestora

Strefy o różnych nastrojach

W każdej z trzech sekcji pojawiły się inne siedziska, co znacznie wzbogaca odbiór wnętrza i tworzy strefy o różnych nastrojach. Krzesła przy oknach mają oparcia z giętego drewna w ciemnym wybarwieniu oraz czarne obicie. Te w centrum sali są ażurowe, ale mięsiście tapicerowane w kolorze głębokiej czerwieni. W lożach natomiast siada się na kanapach z dekoracyjnymi oparciami w formie podwójnych wałków – w odcieniu brązu. Wszędzie tapicerka jest wykonana z ekoskóry idealnie naśladującej naturalną, co łączy się z profilem restauracji. Gama barw nawiązuje do serwowanych tu steków i wina. Urodę tych odcieni wydobywa rozbudowane oświetlenie dekoracyjne. Tło dla tej kolorystycznej uczty stanowi ekspresyjny czarno-biały wzór wielkoformatowych płyt posadzkowych, budzący skojarzenia z... krowimi łatami.

Restauracja Red Sal w Międzyzdrojach. Proj. 370 Studio - Fot. dzięki uprzejmości inwestora

Moc detalu

Z wysoką klasą restauracji harmonizuje dobór szlachetnych materiałów. Obok ciemnego drewna oraz charakternej tapicerki widzimy wokół połyskujący metal i szkło. Blaty stołów w lożach są marmurowe - wzór kamienia budzi skojarzenia ze strukturą sezonowanej wołowiny.

Formy wyposażenia, choć szlachetnie powściągliwe, mają bardzo wyrafinowany detal. Mówią o tym m.in. kręcone kolumienki w roli podstaw stołów, żłobkowane krawędzie blatów, a także mosiężne inkrustacje w drewnie z motywem głowy byka. To logo restauracji. Jej nazwa wypalona jest też w bloku tzw. czerwonej soli, witającym wchodzących przy wejściu.

Podobnych dyskretnych detali, które odsłaniają się przed oczyma gości w miarę upływu czasu, jest tu znacznie więcej. Architekci z pracowni 370studio uwielbiają wplatać w swoje wnętrza tego rodzaju niuanse.

Udostępnij

Przeczytaj także

Poznań: Skarbiec przy Placu Wolności 15. Apartamenty w dawnym gmachu Banku Wschodniego
W Poznaniu powstaje apartamentowiec Aura projektu Roberta Koniecznego. Elewację pokryje 140 tysięcy roślin
Maszt w Konstatynowie przez 17 lat był najwyższym obiektem na świecie. Runął w 1991 roku

Polecane

Restauracja DOCK 19 by Mateusz Gessler w Warszawie
Restauracja & Cocktail Bar Paradiso - aranżacja zaprojektowana przez 370 Studio
Nine’s - restauracja Roberta Lewandowskiego w Browarach Warszawskich

Skomentuj:

Restauracja Red Salt Steak&Wine w Międzyzdrojach. Ponadczasowa elegancja i wysmakowane detale od 370studio

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej