Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

„Szaszłykarnia HolyWood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci

Projekt: Mindful Architekci; Fot.: Krzysztof Strażyński

Architektom postawiono trudne zadanie, gdyż przestrzeń, którą mieli przekształcić, ograniczała się do około 35 metrów kwadratowych. Udało im się stworzyć praktyczne wnętrze, komfortowe zarówno dla klientów, jak i personelu lokalu. Co więcej, paleta kolorów doskonale odzwierciedla główny motyw tego miejsca, czyli płonący węgiel.

„Szaszłykarnia Holywood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
„Szaszłykarnia HolyWood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
Projekt: Mindful Architekci; Fot.: Krzysztof Strażyński

Aranżacja wnętrza z akcentami z lat 50.

Zastosowana paleta kolorów przywodzi na myśl żar węgli, co jednocześnie stymuluje apetyt. Czarne dodatki w matowym wykończeniu wypełniają przestrzeń i nadają jej unikalny charakter. W aranżacji zastosowano ciekawe rozwiązania, takie jak minimalistyczna gablota na surówki z wbudowanym profesjonalnym oświetleniem czy starannie wykonany kanał wentylacyjny nad miejscem do siedzenia. Dobór materiałów wykończeniowych, takich jak tapety, farby i płytki, nie tylko przyczynia się do zachowania czystości w lokalu, ale także cieszy oczy.

Wnętrze jest utrzymane w nurcie modern z małymi akcentami inspirowanymi barami z lat 50. Dobierając kolorystykę oraz materiały użyte we wnętrzu kierowaliśmy się specyfiką przewodniego elementu, jakim jest grill na węgiel drzewny. Dlatego zdecydowaliśmy się na ciepłe kolory (płomienie) uzupełnione o kontrastujące czarne elementy (węgiel). Wzorzysta podłoga nadaje nieco drapieżności. Dla zrównoważenia toaleta zaprojektowania jest w kojących odcieniach zieleni z akcentami roślinnymi.

mówi Monika Jankowiak z Mindful Architekci.
„Szaszłykarnia Holywood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
„Szaszłykarnia HolyWood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
Projekt: Mindful Architekci; Fot.: Krzysztof Strażyński

Z uwagi na ograniczoną dostępną przestrzeń architekci stanęli przed wyzwaniem stworzenia funkcjonalnego projektu. Na tej niewielkiej powierzchni musieli zaplanować wszystkie elementy technologii kuchni, pomieszczenia pomocnicze oraz przestrzeń dla klientów, zgodnie z przepisami gastronomicznymi. W związku z tym większość rozwiązań w lokalu była tworzona specjalnie na zamówienie, w oparciu o szczegółowy projekt, obejmujący instalacje, meble na wymiar i nawet dedykowany grill na węgiel drzewny.

Estetyka a funkcjonalność

Główna zasada, jaką kierują się architekci we wszystkich projektowanych wnętrzach, to efekt wizualny wynikający z funkcji i przeznaczenia tej przestrzeni.

Sala konsumencka jest przestrzennie połączona z kuchnią, tworzy jedną kubaturę. Podzieliliśmy wnętrze na poszczególne strefy w zależności od funkcji i przeznaczenia. W każdej strefie zaprojektowaliśmy oświetlenie odpowiednio do sytuacji i wymagań. W kuchni oświetlenie ma funkcję typowo technologiczną, natomiast w części sali chcieliśmy stworzyć klimat bardziej nastrojowy, więc zastosowaliśmy oprawy akcentujące i dekoracyjne.

dodaje Monika Jankowiak.
„Szaszłykarnia Holywood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
„Szaszłykarnia HolyWood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
Projekt: Mindful Architekci; Fot.: Krzysztof Strażyński

Projekt oświetlenia

W restauracji światło jest jednym z najważniejszych aspektów, na które zwracamy uwagę zaraz po wejściu. Ma ono wpływ na nasze samopoczucie, podobnie jak zapach podawanych potraw czy wizualny efekt aranżowanych wnętrz. Odpowiedni dobór opraw i parametrów ich świecenia jest jednym z ważniejszych i nieodłącznych elementów podczas projektowania. 

Wybierając modele opraw, bawimy się ich formami. Równoważymy formy obłe z tymi bardziej kwadratowymi. Tutaj nie ma twardych zasad. Przy doborze lamp skupiamy się bardziej na tym, aby przede wszystkim spełniały one swoje główne zadanie, jakim jest odpowiednie oświetlenie wnętrza, równocześnie wpisując się swoją formą i kolorem w ogólne estetyczne założenia projektowe. Stąd wybór np. opraw MODERN BALL simple z oferty AQForm.

mówi architektka.

Architekci najbardziej zadowoleni są z układu funkcjonalnego, jaki zaprojektowali dla tej przestrzeni oraz przytulnego efektu, jaki udało się stworzyć poprzez odpowiedni dobór materiałów wykończeniowych i oświetlenia. Projekt wnętrz został także uzupełniony o logo i odpowiednią kolorystykę. Nazwa HolyWood jest wynikiem połączenia słowa Holy i Wood, czyli święte drewno. Nawiązuje ona do charakteru lokalu, a przy tym jest łatwa do zapamiętania i rozpoznawalna.

„Szaszłykarnia Holywood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
„Szaszłykarnia HolyWood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
Projekt: Mindful Architekci; Fot.: Krzysztof Strażyński
„Szaszłykarnia Holywood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
„Szaszłykarnia HolyWood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
Projekt: Mindful Architekci; Fot.: Krzysztof Strażyński
„Szaszłykarnia Holywood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
„Szaszłykarnia HolyWood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
Projekt: Mindful Architekci; Fot.: Krzysztof Strażyński
„Szaszłykarnia Holywood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
„Szaszłykarnia HolyWood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
Projekt: Mindful Architekci; Fot.: Krzysztof Strażyński
„Szaszłykarnia Holywood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
„Szaszłykarnia HolyWood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
Projekt: Mindful Architekci; Fot.: Krzysztof Strażyński
„Szaszłykarnia Holywood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
„Szaszłykarnia HolyWood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci
Projekt: Mindful Architekci; Fot.: Krzysztof Strażyński
    Więcej o:

Skomentuj:

„Szaszłykarnia HolyWood" w Zielonej Górze projektu Mindful Architekci