Warszawa: KLONN - restauracja Mirosława Nizio
W Warszawie nie brakuje nowych adresów kulinarnych, ale tylko nieliczne potrafią zacierać granice pomiędzy gastronomią a kulturą. Restauracja KLONN, należąca do architekta, rzeźbiarza i mecenasa sztuki Mirosława Nizio, zdecydowanie plasuje się w tej grupie. Funkcjonuje jak salon artystyczny, zmienia się niczym galeria i rezonuje z majestatem obecnego tu 200-letniego klonu. Nizio, od lat tworzący w ramach Nizio Design International poruszające przestrzenie w kraju i na świecie, prowadzi KLONN z przekonaniem, że wartość jego przedsięwzięć rodzi się w punkcie zetknięcia różnych dyscyplin.
Mrosław Nizio od ponad dwóch dekad rozwija pracownię Nizio Design International, tworząc projekty daleko wykraczające poza tradycyjne myślenie o przestrzeni. Spod jego ręki wychodzą nagradzane muzea pamięci, wystawy i obiekty, w których architektura staje się opowieścią wrażliwą na każdy niuans. W KLONN-ie tę filozofię widać jak na dłoni. Na warszawską ulicę Jazdów Nizio przeniósł doświadczenie zdobyte przy tworzeniu złożonych, wielowarstwowych projektów i przełożył je na zupełnie inną skalę: restaurację, która nie aspiruje do bycia lokalem gastronomicznym, ale kulturalnym salonem stolicy. Miejscem, w którym różne dziedziny sztuki współistnieją, tworząc przestrzeń, która żyje z ludźmi i dla ludzi.
W swojej drodze zawodowej Mirosław Nizio chyba nigdy nie przestaje poszukiwać nowych form i płynie z nimi z zaskakującą lekkością. Ta twórcza niecierpliwość sprawia, że KLONN wciąż się zmienia: raz pulsuje rytmem jazzowych koncertów, innym razem wypełnia go sztuka współczesna, a latem zamienia się w plenerową scenę spotkań w ogrodzie. Architekt i restaurator stawia na spotkania z artystami, którzy wiedzą jak komentować świat i uruchamiać szczere emocje. W jego restauracji sztuka wciąż „pracuje” – pobudza i skłania do refleksji, otwierając drzwi do głębszych rozmów.
Filozofia prowadzenia KLONNu pokazuje, że współczesna restauracja może stać się czymś więcej, niż po prostu miejscem z fantastycznym jedzeniem. Tu gość nie jest „klientem”, ale pełnoprawnym uczestnikiem wielu przenikających się aktów twórczych. Miejsce zaprasza do zatrzymania się oraz zadania pytań o to, jak żyjemy i przede wszystkim czym się karmimy na co dzień...
W filozofii architekta Mirosława Nizio dobra restauracja nie składa się wyłącznie z talerza. Powinna obejmować całe spektrum bodźców, które budują atmosferę. Dlatego w KLONN-ie warto bywać. Bo nie jest to tylko kulinarny adres, ale przestrzeń pogłębiająca nasze doświadczenia. Właśnie tak powstają restauracje, które nie tylko się odwiedza, ale do których się wraca.
Skomentuj:
Warszawa: KLONN - restauracja Mirosława Nizio