Lofty w dawnym magazynie zboża. Tak to się robi we Francji

Przemysłowy, opuszczony budynek zyskał drugie życie

Stary i zniszczony magazyn Seegmuller zbudowano w 1932 r. Zaprojektował go architekt Gustav Umbdenstock. Przez dziesiątki lat przechowywano w nim zboże, które następnie trafiało na pokład cumujących do portu w Strasburgu statków.

Niedawno magazyn przebudowano i wyremontowano. Projekt metamorfozy przygotowali architekci z pracowni Heintz-Kehr & associés.

Budynek znajduje się na liczącej 600 metrów długości sztucznej wyspie. Cała okolica mieści się blisko centrum i w ciągu ostatnich lat stała się popularnym miejscem spotkań mieszkańców.

Przygotowując projekt przebudowy architekci chcieli zachować jak najwięcej detali z przemysłowego dziedzictwa budynku. Projekt miał być dowodem na to, że z powodzeniem można połączyć nowoczesną architekturę i industrialne elementy. Dość mocna konstrukcja budynku pozwoliła projektantom usunąć z niego dwuspadowy dach. W jego miejscu pojawiła się zupełnie nowa, ozdobiona stalowymi elementami konstrukcja. Prócz tego dokładnie odnowiono zabytkową, ceglaną elewację.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>

Budynek przed przebudowąBudynek przed przebudową (fot. Heintz-Kehr & partners)

W środku powstały mieszkania o różnej wielkości. Od kawalerek po apartamenty z czterema sypialniami. Dodatkowo w budynku utworzono miejsce dla biur i lokali usługowych. Architektom szczególnie zależało na tych ostatnich, dzięki czemu budynek może być odwiedzany przez wszystkich mieszkańców Strasburga.

Projektanci musieli też uwzględnić przepisy bezpieczeństwa, dlatego w północnej części umieścili zewnętrzne schody ewakuacyjne, które ciekawie ozdobiły monotonną elewację.

Więcej o:
Komentarze (8)
Lofty w dawnym magazynie zboża. Tak to się robi we Francji
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • art_102

    Oceniono 26 razy 22

    U nas już dawno by to kupił za 10 tys. kolega jakiegoś radnego, poczekał 10 lat, aż miasto na swój koszt rozbierze i sprzedał działke pod Biedronkę, albo jakieś "wypasione" centrum handlowe.Dobrze, ze Polska otoczona jest granicami, również mentalnymi, i takie barachło nie wychodzi poza nie, przynajmniej jak wyjadę z kraju, to mogę się nacieszyć zielonymi miastami, i ciekawymi miejscami.

  • Gość: qwerty

    Oceniono 10 razy 8

    Szkoda, że im windy nie zrobili, strasznie się nabiegają z zakupami po tych schodach.

  • Gość: gosc

    0

    budynek oddano do uzytku w 2014, po co taki stary news publikujecie?

  • reality_show

    0

    Te schody powinny prowadzić prosto do wody. Jak się stoczy ze schodów to wtedy otrzeźwieje w wodzie. Bardzo praktyczne.

  • 3-kuleczka

    Oceniono 9 razy -3

    a barany redahtorki zapomniały języka polskiego w gębie??
    lofty to macie w gaciach

  • pawlaka12

    Oceniono 13 razy -3

    Nie chcielibyśmy tu mieszkać.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX