Architektoniczny recycling

 

Moda na lofty spowodowała, że nikogo nie dziwi już mieszkanie urządzone w dawnej fabryce. Belgijska pracowania Buro2 przekonuje, że zamieszkać można nawet w stodole.

 

 

The Barn House (dom-stodoła), projekt Rity Huys i Hendrika Vermoortela, to przykład świetniej reinterpretacji budynku, który wydawać by się mogło, z idealnym lokum ma niewiele wspólnego.

 


Położony w Zachodniej Flandrii dom doskonale komponuje się z charakterem otoczenia. Architekci przyznają, że celem był taki projekt, który stanowiłby integralną cześć krajobrazu.

 

 

źródło: wallpaper

 

Dom zachował dawny kształt stodoły, jednak wzbogacony został o dodatkową zewnętrzną warstwę, która ma spełniać rolę izolacji oraz nadawać budynkowi tajemniczy charakter. Część bocznej ściany domu spełnia również rolę uchylnych okiennic. Przeszklony front dodaje budynkowi lekkości oraz dostarcza domownikom niczym nieograniczony widok na okolicę.

 

 

 

źródło: wallpaper

buma

 

 

 

Więcej o: