Wydział Chemii Uniwersytetu Gdańskiego

red

Projekt nowej siedziby Wydziału Chemii Uniwersytetu Gdańskiego powstał w pracowni Warsztat Architektury Pracownia Autorska Krzysztof Kozłowski. Budynek położony jest w Gdańsku Oliwie i stanowi kolejny element nowego kampusu uniwersyteckiego

Budynek Wydziału Chemii Uniwersytetu Gdańskiego
Budynek Wydziału Chemii Uniwersytetu Gdańskiego
źródło: Warsztat Architektury Pracownia Autorska Krzysztof Kozłowski

Kampus zajmuje przestrzeń ograniczoną ulicami: od północy - aleją Grunwaldzką, od wschodu - Antoniego Abrahama, od południa - Wita Stwosza i od zachodu - Bażyńskiego. Budynek Wydziału Chemii ulokowany jest we wschodniej części terenu kampusu, w sąsiedztwie ulicy Antoniego Abrahama.

Projektując budynek architekci musieli uwzględnić jego przyszłą funkcję. Wnętrze podzielili na kilka stref, które mogą działać niezależnie. Ich osią wspólną jest łącznik, który prowadzi do centralnej części. W tej ostatniej znalazło się pięć sal audytoryjnych, które mogą pomieścić nawet 1000 osób. W salach tych można prowadzić wykłady, konferencje, sympozja naukowe czy nawet zorganizować wystawę bez ingerencji w bieżącą pracę Wydziału.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>

Budynek Wydziału Chemii Uniwersytetu Gdańskiegoźródło: Warsztat Architektury Pracownia Autorska Krzysztof Kozłowski

Budynek powstał na planie podkowy. Taki kształt wynikał między innymi ze względów bezpieczeństwa. W środku znajduje się wiele laboratoriów przez co istnieje możliwość wybuchu czy pożaru.

Takie ukształtowanie zapewnia możliwość błyskawicznej kontroli wzrokowej całości obiektu, szybkiej lokalizacji i oceny zagrożenia - tłumaczą projektanci.

Elewacja budynku jest skromna. Gmach ozdobiono płytami o grafitowej barwie. Z kolei część biurową oznaczono białą elewacją. W środku dominuje beton i szkło. Dodatkowo wnętrze w niektórych miejscach ocieplono drewnianymi elementami.

Skomentuj:

Wydział Chemii Uniwersytetu Gdańskiego