Połączenie cegły i drewna. Dom przy leśnej granicy w Tuszynie koło Łodzi

red

Przystępując do projektowania architekt staje przed niełatwym zadaniem pogodzenia często sprzecznych oczekiwań inwestora, zapisów miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, wymagań technicznych i estetyki. Nie inaczej było w Tuszynie koło Łodzi, gdzie powstał dom, którego inwestorzy oczekiwali twórczej interpretacji drewnianej zabudowy letniskowej, charakterystycznej dla sąsiednich obszarów leśnych, miejscowe prawo narzucało dach wielospadowy, a całość miała być we współczesnej formie architektonicznej.

Domagało Wnuk Architekci / fot. www.domzcegly.pl

Bryła domu została zaprojektowana z trzech elementów: właściwej, dwukondygnacyjnej części mieszkalnej, niedużego garażu oraz łączącego je ze sobą parterowego łącznika, w którym znajduje się główne wejście do budynku. Takie rozbicie pozwoliło zmniejszyć optycznie dość sporych rozmiarów budynek i uniknąć dużej, monolitycznej bryły, która przytłoczyła otaczającą przestrzeń.

Dodatkowym zabiegiem "zmniejszającym" obiekt było wprowadzenie dwóch materiałów wykończeniowych na elewacje: szarej cegły i modrzewiowego drewna.

Elewację frontową domu oraz elewacje boczne i tylną części garażowej zaprojektowano w okładzinie drewnianej, charakterystycznej dla licznych przykładów tutejszej architektury tradycyjnych willi letniskowych, pozostałe elewacje wykończone są zaś cegłą cegłą.

Na parterze w mniejszej bryle zlokalizowano garaż z wjazdem niewidocznym od frontowej strony działki oraz kotłownie. Do pomieszczeń mieszkalnych przechodzi się za pomocą łącznika, który pełnie też funkcję wejściową do budynku. Duże przeszklenie w tylnej ścianie łącznika otwiera widoki na ogród, dzięki czemu wchodząc do budynku unikamy klaustrofobicznego pomieszczenia, którym jest klasyczny wiatrołap. Z kolei od strony ogrodu, z dużego tarasu przed częścią dzienną okno to daje wgląd na drzwi wejściowe i zapewnia kontrolę nad osobami wchodzącymi do budynku.

Parter części mieszkalnej to znajdujący się od frontu działki gabinet, część gospodarcza na wprost wejścia schowana za ścianą z garderobą oraz znajdujące się na lewo od wejścia klatka schodowa i część dzienna. W tej ostatniej znajdziemy kuchnię i jadalnie oraz dwukondygnacyjny salon. Między strefą wypoczynkową a jadalną znajduje się kominek wykonany z takiej samej cegły, jak elewacje budynku. Na przeciw niego znajduje się rozległe przeszklenie z widokiem na ogród.

Piętro to typowa część prywatna na którą składają się sypialnie i łazienki oraz nadwieszona nad jadalnią antresola otwarta na salon.

Autorem projektu jest pracownia Domagało Wnuk Architekci.

Skomentuj:

Połączenie cegły i drewna. Dom przy leśnej granicy w Tuszynie koło Łodzi