polska architektura

Przebudowa domu kostki we Wrocławiu. Głosuj!

jj
28.06.2010 10:03
A A A Drukuj
Czarna Kostka - rezultat przebudowy typowego domu jednorodzinnego z lat 70. autorstwa architektów z Kameleon lab

Czarna Kostka - rezultat przebudowy typowego domu jednorodzinnego z lat 70. autorstwa architektów z Kameleon lab (Kameleon lab)

Czarna Kostka powstała w konsekwencji przebudowy niczym nie wyróżniającego się domu jednorodzinnego z lat 70., który wcześniej był typową "białą kostką". Młodzi architekci z pracowni Kameleon Lab oprócz koloru elewacji zmienili w nim znacznie więcej. Wnętrza stały się przestronne i widne, a bryła podwoiła swą kubaturę.

 

 

Dom powstał w jednej z wrocławskich dzielnic domków jednorodzinnych, gdzie dominuje typowa zabudowa z lat 60-tych i 70-tych XX w. Dom, który architekci nazwali Czarną Kostką do niedawna również nie wyróżniał się niczym szczególnym. Właściciele zdecydowali się na przebudowę, a o pomoc w jej przeprowadzeniu zwrócili się do młodych projektantów z Kameleon Lab, Rafała Specylaka i Kuby Woźniczki. Młodzi architekci zaprojektowali nowy plan domu i podpowiedzieli inwestorom nietypowy kolor elewacji. - Zastosowaliśmy tę inwersję kolorystyczną i zmianę materiałową, gdyż według nas czarna kostka lepiej wpisuje się w kontekst ciemnoszarych starych domów w sąsiedztwie - mówią młodzi architekci z pracowni Kameleon lab.

 

 

"Biała kostka", czyli dom przed przebudową

 

Projekt przebudowy kostki zakładał tzw. "face lifting", czyli ogólne poprawienie wyglądu elewacji. Przede wszystkim jednak jej celem było zwiększenie kubatury budynku. Poprzez przebudowę dom jednorodzinny zyskał prawie dwukrotnie więcej przestrzeni mieszkalnej. - Dla naszych klientów pierwotny dom był zdecydowanie za mały na potrzeby ich rodziny, rozbudowaliśmy więc go w dwu pasach. W północnym umieściliśmy nową strefę wejściowa oraz nocną strefę rodziców, w południowej zaś strefę dzienną z salonem, wysokim na dwie kondygnacje. Na piętrze umieściliśmy strefę dzieci. - tłumaczą architekci.

 

schemat projektu

 


Dom zlokalizowany jest na niedużej działce, dlatego prywatność jego mieszkańców stała się od początku jedną z podstawowych kwestii projektowych. Od strony ogrodu powstała strefa, którą architekci nazwali "in between". - To strefa pośrednia, która już jest poza domem, ale nie jest jeszcze ogrodem - wyjaśniają autorzy projektu. To strefa tarasowa, która została stworzona poprzez duże nadwieszenie z sypialnią rodziców oraz ażurową stalową konstrukcję. - Strefa "in between" zapewnia maksymalne otwarcie salonu na ogród - dodają. Specjalnie zaprojektowane drewniane listwy lub zasłony tekstylne będą chronić taras przed słońcem oraz odizolują od sąsiadów.

 

 

Widok domu od strony ogrodu

 

Tym co niewątpliwie spaja cały projekt i nadaje mu nowoczesny wyraz jest wykończenie elewacji. Dom, łącznie ze strefą tarasu, pokrywają czarne deski. Części, w których "wyjęto" fragmenty kubatury, wykończono tynkiem w kontrastowych do czerni kolorach, co nadaje bryle lekkości. Od strony ogrodu zaprojektowano duże przeszklenia, a także zapewniono naturalne oświetlenie wnętrz. Ciekawym zabiegiem jest doświetlenie hallu wejściowego poprzez przeszklenie z profilitu o wysokości 5 metrów, a także przez klika świetlików dachowych.

 

Zobacz więcej zdjęć >>

 

jj

 

Zobacz także:


Drugie życie domu-kostki

 

Energooszczędny dom-kostka

 

Katowicki dom z kostki


Przebudowa PRL-owskiej kostki


PYTANIE Jak podoba Ci się przebudowa?

  • Wszystko ok, poza kolorem
  • Wyjątkowo udana realizacja,. Brawo!
  • Biała kostka fajniejsza

Zobacz więcej na temat:

Skomentuj:
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX