Niczym trawiaste piramidy. Metamorfoza muzeum przyrodniczego Biesbosch

red

Muzeum przyrodnicze położone w parku narodowym Biesbosch w Północnej Brabancji jeszcze niedawno było zwykłym, niezbyt ciekawym budynkiem o białych ścianach i spadzistych czerwonych dachach. Niczym nie zdradzało tego, co prezentowane było w jego wnętrzach. Jego rozbudowa i modernizacja całkowicie odmieniła stary budynek, który dziś jednoznacznie kojarzy się z otaczającym krajobrazem.

Biesbosch Museum
Biesbosch Museum
fot. Piotr Bednarski, <a href=http://www.piotrbe.com><span style="color: #c0c0c0;">piotrbe.com</span></a>

Za totalną architektoniczną rewolucję budynku Biesbosch Muzeum odpowiada pracownia Studio Marco Vermeulen. Stary budynek został gruntownie zmodernizowany i rozbudowany o nowe skrzydło. Istniejąca część została przekryta zielonym dachem, na którym rosną rośliny z przyległego parku narodowego. Nowa, z dużym przeszkleniem, wpuszcza do wnętrza mnóstwo naturalnego światła, dodaje bryle dynamizmu i nowoczesnego charakteru.

Zielone geometryczne piramidy, choć stanowią naturalne przedłużenie szaty roślinnej terenów otaczających budynek, doskonale przyciągają uwagę i są świetną wizytówką niezwykłego miejsca. Nad całym obiektem poprowadzona została też specjalna piesza kładka, która pozwala spojrzeć na przyległy krajobraz z nieco wyższej perspektywy. Natura weszła też do wnętrza. Poza elementami ekspozycji także do kuchni znajdującej się wewnątrz budynku restauracji. W serwowanych tam daniach wykorzystywane są lokalne produkty.

Budynek przed modernizacją (Google Street View)
Budynek przed modernizacją (Google Street View)
Budynek przed modernizacją (Google Street View)

Odmienionej formie i zwiększonej powierzchni towarzyszy w zmodernizowanym budynku szereg proekologicznych rozwiązań - duże przeszklenie zostało wykonane ze szkła zapobiegającego nadmiernemu nagrzewaniu się wnętrza. Do najciekawszych rozwiązań z pewnością można zaliczyć też system rur poprowadzonych w posadzce, którymi w okresie zimy płynie ciepła woda wytwarzana w piecu na biomasę, latem zaś, ta sama instalacja czerpie wodę z płynącej w sąsiedztwie rzeki i wykorzystuje ją do chłodzenia pomieszczeń.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Nowy budynek znakomicie wkomponował się w otaczający krajobraz i stał się jego integralnym elementem. Stał się też doskonały magnesem przyciągających nowych odwiedzających. Przed modernizacją budynek odwiedzało ok 35 000 turystów rocznie. W trzy pierwsze miesiące po zeszłorocznej modernizacji muzeum odwiedziło aż 30 000 osób. To doskonale obrazuje że zwiedzający oczekują od placówek kultury nie tylko ciekawych zbiorów, ale także atrakcyjnego sposobu ich przedstawienia, a sama architektura budynku może być jednym z czynników zachęcających do wizyty.

Więcej zdjęć architektury na stronie fotografa: www.piotrbe.com.

____________

ZOBACZ TEŻ:

Skomentuj:

Niczym trawiaste piramidy. Metamorfoza muzeum przyrodniczego Biesbosch