Kannikegarden - bryła z widokiem na 1000-letnie ruiny

16.02.2017 15:00
Siedziba rady parafialnej Kannikegarden w Ribe (Dania), projekt biuro Lundgaard & Tranberg Architects, Kopenhaga.

Siedziba rady parafialnej Kannikegarden w Ribe (Dania), projekt biuro Lundgaard & Tranberg Architects, Kopenhaga. (fot. Anders Sune Berg)

W cyklu 5/365 prezentujemy jednego z pięciu finalistów prestiżowej nagrody im. Miesa van der Rohe wybranego z listy 365 budynków zgłoszonych do konkursu w edycji 2017. Czas na prezentację Kannikegarden - kandydata z Danii.

Ribe to najlepiej zachowane miasto średniowieczne w Danii. Na głównym miejskim placu, naprzeciwko katedry, znajduje się siedziba rady parafialnej. Wewnątrz budynku zachowały się 1000-letnie ruiny. Głównym wyzywaniem dla architektów ze studia Lundgaard & Tranberg było wpisanie budynku w kontekst architektoniczny, podkreślenie historii miejsca i ekspozycja odkrytych przez archeologów ruin. Pozostałości zabudowań pochodzą z klasztoru datowanego na 1100 rok i jednego z pierwszych chrześcijańskich cmentarzy odkrytych na duńskiej ziemi, założonego w 800 roku naszej ery.

Architekci wyeksponowali strefę archeologicznego znaleziska projektując przeszklenie w przyziemiu. Rytm szklanej fasady zakłócony jest dębowymi deskami. Obrotowe filary pełnią funkcję przyciemniających żaluzji oraz dzielą front budynku na poszczególne kadry – przez tak utworzone ramy można oglądać znajdujące się we wnętrzu ruiny.

Wybrana bryła to nic innego jak prostopadłościan pokryty dwuspadowym dachem. Rzeźbiarskość formy uzyskano dzięki rozciągnięciu ceramicznej struktury również na  2/3 powierzchni fasady. Rozłożystą powłokę wykonano z rdzawych płytek przypominających cegłę. Zastosowany materiał koresponduje z otaczającą zabudową,  nie próbując przy tym naśladować historycznych form, a jedynie prowadząc z nimi formalny dialog. Ceramiczne pokrycie dachu wskazuje na współczesną interwencję w przestrzeń miejskiego placu, nie udając przy tym elementu historycznej zabudowy. Sposób ułożenia płytek tworzy plastyczną strukturę nawiązującą do rytmu ceglanych domów dominujących w krajobrazie Ribe od wieków.

W tym projekcie urzeka niezwykła umiejętność czerpania inspiracji z otoczenia przy jednoczesnym prowadzeniu dialogu ze średniowieczną tkanką miejską. Ribe przypomina palimpsest - poszczególne warstwy zabudowań zachodzą na siebie, tworząc wielowątkową mozaikę. Każda z warstw kryje w sobie opowieść o czasie, w którym powstała.

Obecnie budynek Kannikegarden spełnia funkcję rady parafialnej i miejsca spotkań lokalnej społeczności. Odbywają się w nim koncerty, prelekcje i pokazy filmowe. Główna sala umieszczona jest dokładnie w tym miejscu, gdzie niegdyś mieścił się refektarz – czyli pomieszczenia jadalne w pochodzącym z 1000 roku klasztorze.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

 

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
Komentarze (1)
Kannikegarden - bryła z widokiem na 1000-letnie ruiny
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    Gość: filet

    Oceniono 2 razy 2

    To jest piękne. Nie chcę nawet wnikać w szczegóły, przy takim wrażeniu. Uważam, że nasze muzeum, startujące w konkursie Miesa jest bardzo dobre i super, że zostało zauważone. Natomiast z takim projektem o wygraną wg mnie będzie trudno.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX