Nowy biurowiec powstanie we Wrocławiu. W planach mikromiasteczko

red

Przy ulicy Fabrycznej powstanie nowy biurowiec - Pin Park, o łącznej powierzchni prawie 52 000 metrów kwadratowych. Inwestycję, na zlecenie poznańskiego dewelopera - firmy Probuild, przygotowali architekci z pracowni architektonicznej AP Szczepaniak.

Nowy miasteczko biurowe PIN Park we Wrocławiu, projekt: AP Szczepaniak Budowa pierwszego z biurowców rozpocznie się na przełomie II i III kwartału 2017 roku
Nowy miasteczko biurowe PIN Park we Wrocławiu, projekt: AP Szczepaniak. Budowa pierwszego z biurowców rozpocznie się na przełomie II i III kwartału 2017 roku
mat. prasowe

Wrocławskie centrum biznesowe rozbudowuje się. Przy ulicy Fabrycznej powstanie
nowy biurowiec – Pin Park, o łącznej powierzchni prawie 52 000 metrów kwadratowych.
Inwestycję, na zlecenie poznańskiego dewelopera – firmy Probuild, przygotowali architekci z pracowni architektonicznej AP Szczepaniak. Projekt został podzielony na odrębne budynki, realizowane etapowo. Budowa pierwszego rozpocznie się na przełomie II i III kwartału 2017 roku.

Mikromiasteczko biurowe

Teren będzie przypominał mikromiasteczko z wieloma punktami usługowymi, takimi jak pralnia, klub fitness, sklep spożywczy, drogeria, kawiarnia, restauracja. Do biurowców będzie można dojechać śródmiejską obwodnicą Wrocławia, omijając korki tworzące się w godzinach szczytu. Niezmotoryzowani mogą skorzystać z komunikacji miejskiej – w pobliżu znajdują się trzy przystanki autobusowe, dwie linie tramwajowe, a także parkingi dla rowerów (w tym stacja rowerów miejskich). Deweloper ma w planach uruchomienie tzw. PinBusa, który ma dowozić pracowników do pobliskiej stacji kolejowej oraz pętli tramwajowej przy ul. Robotniczej (bus ma funkcjonować do czasu oddania linii tramwajowej na Nowy Dwór).

– Ziemia przeznaczona pod inwestycję jest terenem poprzemysłowym. Przed laty znajdowała się tu fabryka wagonów Pafawag. Obecnie obszar ten nie jest używany – tłumaczy Agnieszka Szczepaniak, architekt z pracowni AP Szczepaniak. Jak dodaje, zanim na dobre rozpocznie się realizacja pierwszego etapu, konieczne jest przygotowanie placu budowy.

Deweloper dokonał już przebudowy kolidującej infrastruktury, nadal jednak czeka go przeprowadzenie rozbiórki pozostałości po dawnym zakładzie. Nowa inwestycja przy ul. Fabrycznej składa się z trzech budynków, każdy po osiem kondygnacji nadziemnych o powierzchni ok. 2400 metrów kwadratowych.

– Patrząc na inwestycję z lotu ptaka zauważymy, że Pin Park przypomina układem rzut kwadratu. Podstawę kompozycji stanowi dwukondygnacyjny naziemny garaż, natomiast część biurowa (w kształcie zbliżonym do litery „L”), wydziela wewnętrzny dziedziniec stanowiący strefę wejściową oraz zaplecze rekreacyjne dla segmentu biurowego – tłumaczy Agnieszka Szczepaniak. W części frontowej inwestycji został zaprojektowany główny plac z elementami małej architektury, na którym będą mogły odbywać się zajęcia jogi lub fitness. Reprezentacyjną część elewacji budynku podkreślono przez zastosowanie w projekcie zieleni oraz specjalnego oświetlenia.

– Wspomniany dziedziniec to element, który wyróżnia nowo powstającą inwestycję. Znajduje się on na drugiej kondygnacji (ponad garażami), do której – przez wysoką bramę pomiędzy skrzydłami budynku – prowadzą schody (tradycyjne oraz ruchome). Dziedziniec ma za zadanie połączyć wszystkie etapy budowy kompleksu, w tym trzeci i ostatni poprzez mostek znajdujący się nad wewnętrzną drogą dojazdową. Umożliwiło to zaprojektowanie większej liczby miejsc parkingowych, ale to nie jedyna korzyść takiego rozwiązania.Położony wyżej dziedziniec jest lepiej doświetlony, przez co stanowi doskonałe miejsce do relaksu i rekreacji pracowników. Samo wejście do obiektu jest wyeksponowane, odseparowane od ruchu kołowego, a ciągi komunikacyjne poprowadzone ze wspólnego dziedzińca ułatwiają poruszanie się pomiędzy różnymi częściami kompleksu – dodaje Paweł Szczepaniak, architekt z AP Szczepaniak.

Architektura Pin Park jest „technologiczna” w wyrazie. Jednak została przetworzona zgodnie ze współczesną wrażliwością – zastosowano swobodniejszą kompozycję elewacji oraz zabawę kolorem, np. przez połączenie kontrastowych barw – jasne płaszczyzny elewacji przechodzą w ciemne na wypukłych narożnikach inwestycji.

ZOBACZ PROJEKT >>>

Skomentuj:

Nowy biurowiec powstanie we Wrocławiu. W planach mikromiasteczko