Najlepszy budynek Poznania w 2016 roku - biurowiec przy ul. Za Bramką. Nagroda Quadro przyznana

09.11.2017 12:52
Biurowiec przy ulicy Za Bramką zaprojektowany w pracowni Ultra Architects otrzymał nagrodę im. Jana Baptysty Quadro przyznawaną co roku przez Prezydenta Poznania. Tym samym został uznany za najlepszą realizację architektoniczną 2016 roku.

Jeśli wśród współczesnych realizacji mielibyśmy wskazać architekturę tła - budynek szanujący kontekst, sąsiedztwo oraz zmieniający na lepsze okolicę, w której powstaje - to poznański biurowiec przy ulicy Za Bramką będzie w tej kategorii przykładem idealnym. Projekt powstał w pracowni Ultra Architects.

Biurowiec za Bramką początkowo miał pełnić funkcję wielopoziomowego parkingu miejskiego. Architekci z pracowni Ultra Architects przekonali urzędników (inwestorem jest Wielkopolskie Centrum Wspierania Inwestycji) do umieszczenia parkingu pod ziemią. Za takim rozwiązaniem przemawiało kilka argumentów wynikających ze śródmiejskiej lokalizacji działki, zabytkowego kontekstu i chęci nieograniczania mieszkańcom sąsiednich kamienic dostępu do światła.

Biurowiec przy ulicy Za Bramką w Poznaniu - schemat obrazujący ideę kształtowania budynkuBiurowiec przy ulicy Za Bramką w Poznaniu - schemat obrazujący ideę kształtowania budynku projekt: Ultra Architects

Dzięki umieszczeniu parkingu pod ziemią udało się zminimalizować hałas wynikający z funkcji. Zaprojektowano bryłę, która jest hybrydą biurowca i parkingu oraz idealnie wpisuje się w uwarunkowania wynikające z położenia działki. W trzech podziemnych kondygnacjach oraz na parterze budynku rozmieszczono 299 miejsc postojowych. Część z nich jest ogólnodostępna, resztę przeznaczono dla pracowników. Z parkingu ze specjalną zniżką mogą korzystać również mieszkańcy okolicznych kamienic. Tak o głównych założeniach projektu mówi architekt Marcin Kościuch: 

 To prosty budynek, zgodny z lekarską zasadą  "primum non nocere", czyli "po pierwsze nie szkodzić". Tak staraliśmy się go wstawić, żeby nikomu nie przeszkadzał, nie krzyczał, nie zabierał światła.

To może i prosty w wyrazie budynek, ale trzeba dodać, że zaprojektowano go z iście aptekarską precyzją. Od strony ulicy Za Bramką biurowiec wygląda, jakby załamywał się do wnętrza. Linia fasady biegnie zgodnie z zakrzywioną geometrią ulicy. Horyzontalny podział znaczący poszczególne kondygnacje oraz pionowe rytmy przeszkleń przeplecionych połaciami okładziny (wykonanej z siatki cięto-ciagnionej) odwołują się do skali i ukształtowania fasady sąsiedniej kamienicy. Naprzemienne ułożenie jasnych i ciemnych elementów przywodzą na myśl szachownicę. 

Forma wynika bezpośrednio z lokalizacji

W tym budynku, każdy gest projektowy ma swoje uzasadnienie. Białe, metalowe maskownice przysłaniają przewietrzniki umożliwiające naturalną wentylację. W nowoczesnym biurowcu nie mogło zabraknąć klimatyzacji. By pogodzić te dwa systemy, zainstalowano elementy, które po każdym otwarciu okna wyłączają klimatyzację w danej strefie. Przewietrzacze osłonięto jasnymi blachami. Metalowe przysłony zostały wykonane przez firmę Prozessdesign. Tym samym po raz pierwszy autorska technika opracowana przez Oskara Ziętę została zastosowana na elewacji budynku. 

Biurowiec przy ulicy Za Bramką w Poznaniu. Sposób kształtowania bryłyBiurowiec przy ulicy Za Bramką w Poznaniu. Sposób kształtowania bryły projekt Ultra Architects

Drewniane tarasy otwierają biurowiec do wnętrza kwartału  

Z tyłu biurowiec rozszerza się i przechodzi w formę drewnianych tarasów obsadzonych wysokimi trawami. To ledwo widoczna z poziomu ulicy strefa. Miejsce dla pracowników schowane w zacisznym, miejskim podwórzu. Rekreacyjne tarasy udało się utworzyć dzięki cofnięciu każdej kolejnej kondygnacji względem poprzedniej. Rozwiązanie to pozwoliło doświetlić mieszkania w sąsiednich kamienicach. Architekci ukształtowali bryłę tak, by nie zacieniała kwartału, a odpowiednie nachylenie budynku doświetla również wnętrza biur.

Natura w mieście 

Architekci z pracowni Ultra Architects, operując nowoczesnym językiem, zgrabnie wpisali nowo projektowany budynek w zabytkowy kontekst poznańskiego śródmieścia z poszanowaniem miejsca, okolicznych zabudowań i mieszkańców sąsiednich kamienic. Co wyjątkowe, pomyśleli nie tylko o zieleni, ale i o zwierzętach. Przed budynkiem zaaranżowano kieszonkowy miejski plac z miejskimi meblami, który oświetlają lampy z budkami lęgowymi dla ptaków. Zaprojektowane przez architektów latarnie mają wbudowane drewniane gniazda. Autorzy nazywają projekt "lampą w ciąży, wersja drzewo", ponieważ konstrukcja swoim kształtem przypomina uschnięte drzewo. Najlepszymi recenzentami tego projektu okazały się sikorki, które zalęgły się we wnętrzu niedługo po tym, jak zamontowano oświetlenie na placu. 

Biurowiec przy ulicy Za Bramką w Poznaniu, projekt Ultra ArchitectsBiurowiec przy ulicy Za Bramką w Poznaniu, projekt Ultra Architects fot. Przemysław Turlej

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Projekt: Marcin Kościuch, Tomasz Osięgłowski

Współpraca: Kamila Dembińska, Przemysław Fedorczuk, Łukasz Piszczałka, Bożena Wróbel, Szymon Knast, Anna Lipiec

Powierzchnia użytkowa budynku: 16 112 mkw.

Powierzchnia biurowa: 4344 mkw. 

Powierzchnia parkingu: 9116 mkw. 

Biurowce z dala od sztampy. Architektura miejsc pracy [(U)ŻYCIE MIASTA]

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
Komentarze (7)
Nagrodę im. Jana Baptysty Quadro w 2016 roku zdobywa biurowiec przy ulicy Za Bramką
Zaloguj się
  • xprimo

    Oceniono 14 razy 14

    wygląda super - tak powinny być projektowane wszystkie budynki, nawet mieszkalne. duży garaż pod ziemią z dodatkowymi miejscami rotacyjnymi (płatnymi na godziny) oraz użytkowym zielonym dachem - a to już tylko dla mieszkańców/pracowników - tu na 6 zdjęciu jest zielony dach ale chyba bez barierek wiec nie użytkowy a szkoda. ale ogólnie bardzo ładnie tak trzymać.

  • glam8888

    Oceniono 9 razy 7

    A jak doskonale wpasowuje się w otoczenie ;)

  • tesia44

    Oceniono 7 razy 5

    ech, gdyby tak w stolnicy też były plany miejscowe... można by o coś walczyć, a tak to urzędasy wystawiają wuzetki, a stawiane w ich myśl potworki nie współgrają z niczym :(
    Brawo Poznań! Za plany i za chęć pokojowego współistnienia ze starą zabudową :)

  • kaspera

    Oceniono 5 razy 1

    "Zgrabnie wpisuje" to chyba znacząco posunięta nadinterpretacja. Zdjęcia zostały pokazane od strony oficyn, tymczasem budynek stoi na wprost budynków barokowych. Co prawda dobrze wpasowano go do miejsca, jeśli chodzi o wymiary, natomiast metalowe maskownice na zewnętrznej fasadzie są aktem agresji wobec sąsiadującej starej architektury. Są niczym pancerz robocopa doczepiony do barokowego atłasu. Kiedy wreszcie współczesna architektura zacznie w pełni szanować otaczającą przestrzeń? To chyba ciągle pozostaje pytanie retoryczne wobec permanentnych i pełnych premedytacji aktów wandalizmu dokonywanych przez egoistycznych budowniczych.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze artykuły