Dom CPN od 81.WAW.PL. Jego rzut tworzy logo dawnej Centrali Produktów Naftowych

Redakcja Pressland/WG/mat. architektów

Dom CPN to najnowszy projekt warszawskiej pracowni 81.WAW.PL. Powstał on na działce, należącej niegdyś do Ryszarda Bojara - artysty, twórcy m.in. identyfikacji wizualnych CPN i warszawskiego metra. Z pozoru standardowa bryła dopiero w rzucie ukazuje swój niebanalny kształt.

Dom CPN. Proj. 81. WAW.PL
Dom CPN. Proj. 81. WAW.PL
Wiz. 81.WAW.PL

Aby dokładniej zrozumieć projekt Domu CPN, autorstwa warszawskiej pracowni 81.WAW.PL, musimy poznać historię działki. Artysta plastyk Ryszard Bojar, kupili wraz z żoną ziemię w latach 60. Budowa domu z pracownią trwała długo, bo prawie 20 lat.

To były trudne czasy. Wszystkie materiały się „zdobywało” i brało się co było. Niestety, w obecnych czasach dom stał się mało ekonomiczny i dlatego po śmierci taty zdecydowałyśmy z mamą o sprzedaży działki. Było nam bardzo żal, do czasu gdy poznałyśmy plan jej zagospodarowania. Naszą pierwszą reakcją na informację o tym, że nowy budynek mieszkalny powstanie na bazie znaku CPN wprowadziło nas w zdumienie. Jednakże szybko zostało ono zastąpione wdzięcznością za chęć oddania hołdu tacie. Jesteśmy bardzo ciekawe efektu finalnego

mówi córka Ryszarda Bojara, Joanna Bojar-Antoniuk.
Rzut Domu CPN. Proj. 81. WAW.PL
Rzut Domu CPN. Proj. 81. WAW.PL
Mat. 81. WAW.PL

Wydawać się może, że forma Domu CPN jest bardzo prosta. Jednak dopiero po spojrzeniu na rzuty pokazuje ona swą wyjątkowość. Dom jest tak ukształtowany że jego rzut tworzy logo dawnej Centrali Produktów Naftowych, zaprojektowane właśnie przez Ryszarda Bojara. Zwraca uwagę elewacja w formie trzech białych taśm "otaczających" rdzeń domu.

Wybór elewacji nie był przypadkowy. Jej kolorem oraz kształtem chcieliśmy nawiązać do konturów loga, na którym wzorowaliśmy cały projekt, stąd obłości w narożnikach. Dodatkowo obrysy elewacji nie idą w równej linii. Każda kondygnacja została dostosowana tak, aby bryła nie była jednolita, a jej forma nie wydawała się przytłaczająca i ciężka, każde przesunięcie jest uzasadnione funkcjonalnie. Aby dodać jej lekkości, postanowiliśmy zastosować jak najwięcej przeszkleń, które dodatkowo mają spełniać funkcję naturalnego dostawcy światła, bo działka jest mocno zadrzewiona

mówi Rafał Grudziąż z 81. WAW.PL.

Dzięki dużej różnicy wysokości na działce trzeba było niestandardowo rozwiązać główne wejście do domu, które znajduje się przy garażu, ale względem części dziennej jest na niższej kondygnacji. Główne wejście jak i brama są wykończone tym samym materiałem elewacyjnym. Ten zabieg pozwolił na "zamaskowanie" strefy wejściowej.

Wcięcia pod kątem 45 stopni, tworzące logo CPN, można dostrzec ze środka domu. Skosy te znajdują się między kuchnią a salonem, oraz po przeciwnej stronie budynku, między pokojem sportowym, a pokojem dla gości.

Skomentuj:

Dom CPN od 81.WAW.PL. Jego rzut tworzy logo dawnej Centrali Produktów Naftowych