Pawilon Ogród Szeląg w Poznaniu. Prosty i skromny

Redakcja Pressland/WG/mat. architektów

Na zaniedbanej, przez lata opuszczonej działce postanowiono stworzyć ogród społeczny. Jego sercem jest urzekający prostotą Pawilon Ogród Szeląg, zaprojektowany przez biuro Adama Wiercińskiego.

Pawilon Ogród Szeląg w Poznaniu. Proj. wiercinski-studio ( Adam Wierciński )
Pawilon Ogród Szeląg w Poznaniu. Proj. wiercinski-studio ( Adam Wierciński )
Fot. Przemysław Turlej

Niewielki, drewniany pawilon stanął w 2018 roku przy ul. Ugory w Poznaniu. Należąca do miasta działka, bezpośrednio sąsiadująca z zabytkowym parkiem Szelągowskim i rzeką Wartą, leżąca zaledwie 3 kilometry od centrum miasta, przez lata stała pusta. Nadrzeczne tereny dookoła były sukcesywnie rewitalizowane - powstały m.in. miejska plaża i ścieżka rowerowa "Wartostrada". Wreszcie przyszła kolej na zaniedbaną działkę, o powierzchni 2800 m2. Rada Osiedla Winogrady i lokalni aktywiści zainicjowali stworzenie w tym miejscu ogrodu społecznego - z miejscem do wypoczynku, zieloną przestrzenią i świetlicą. Władze Poznania rozpisały przetarg w formule "zaprojektuj i wybuduj". Zwyciężyła koncepcja biura Adama Wiercińskiego.

Całoroczny, prosty pawilon, o powierzchni użytkowej 60 m2, ustawiony został przy głównym wejściu na działkę, wzdłuż istniejącej ścieżki. To najwyższy punkt terenu - z tego miejsca najlepiej widać Wartę. Pawilon został wybudowany w lekkiej konstrukcji szkieletowej drewnianej. Ze względu na pochyły teren, postawiony został na dziewiętnastu betonowych kolumnach. Poziom podłogi jest na wysokości ścieżki, dzięki czemu z obiektu wygodnie mogą korzystać także osoby niepełnosprawne.

Forma jednospadowego dachu i jego kierunku wynika z prostej i ekonomicznej konstrukcji. Pawilon otwiera się elewacją południowo-wschodnią w stronę rzeki. Część budynku została wycięta tworząc zadaszoną strefę wejściową oraz przejście na taras. To rozwiązanie umożliwia korzystanie z tarasu również osobom na wózkach nawet, gdy pawilon jest zamknięty. W ścianie domykającej przejście na taras został wycięty duży otwór, który kadruje widok na park Szelągowski z wnętrza pawilonu.

Układ okien na elewacji został ułożony w ten sposób, aby kadrować odpowiednie widoki z wnętrza ( na park, rzekę, niebo, ogrody społeczne ) oraz wpuszczać odpowiednią ilość światła słonecznego. Zróżnicowane rozmiary i kolory stolarki okiennej nawiązują do "przypadkowości" architektury altan działkowych, które w przeszłości się tu mieściły.

Pawilon Ogród Szeląg wykończony został deską modrzewiową impregnowaną w kolorze czarnym. Prosta stalowa balustrada jest spójna kolorem z pozostałymi stalowymi obiektami na działce. Wewnątrz znalazła się wielofunkcyjna sala przeznaczona na cele kulturalne i edukacyjne, toalety oraz pomieszczenie socjalne.

W dalszej (płaskiej) części działki znajdują się ogrody społeczne z grządkami uprawianymi przez mieszkańców, na terenie których również odbywają się zajęcia i warsztaty. Na działce jest również tymczasowa strefa gastronomiczna, strefa dla dzieci i rozrzucone drewniane tarasy do wypoczynku.

Budynek zdobył nagrodę publiczności i wyróżnienie w kategorii przestrzeń publiczna w konkursie Nagroda Roku SARP 2019. Otrzymał również wyróżnienie w konkursie Nagroda Prezydenta Miasta Poznania im. Jana Baptysty Quadro – za najlepszą realizację architektoniczną w Poznaniu w 2018 roku.

----

Pawilon Ogród Szeląg

autor: wiercinski-studio ( Adam Wierciński )
zespół: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
powierzchnia pawilonu: 60 m2
powierzchnia terenu: 2800 m2
lokalizacja: Poznań
rok: 2018
klient: Miasto Poznań
zdjęcia: Przemysław Turlej, Adam Wieciński

Skomentuj:

Pawilon Ogród Szeląg w Poznaniu. Prosty i skromny