Zmiany w biurowcu Adgar Wave na warszawskim Służewcu. Koncepcję przygotowała pracownia Medusa Group

Redakcja Pressland/WG/mp

Po kilkunastu latach zmieniają się wnętrza, otwartego w 2005 roku, biurowca Adgar Wave na Służewcu. Inwestor powierzył firmie Archicon stworzenie nowego oblicza części wspólnych na podstawie koncepcji zaproponowanej przez Medusa Group.

Biurowiec Adgar Wave w Warszawie. Recepcja.
Biurowiec Adgar Wave w Warszawie. Lobby.
Fot. mat. prasowe Adgar Poland

Część Mokotowa nazywana dziś Biznesową od połowy lat 90-tych przeżyła ogromną metamorfozę. W błyskawicznym tempie przemysłowe obiekty zostały zastąpione biurowcami. Skutki skutki uboczne zachodzących procesów były uporczywe dla pracowników oraz okolicznych mieszkańców. Warszawski "Mordor" stał się synonimem nieustających korków i braku potrzebnej do codziennego funkcjonowania infrastruktury. Dziś największe budowy i przebudowy ten części Warszawy dobiegają końca, a długo wyczekiwane poszerzenie ul. Marynarskiej wreszcie znalazło swój finał. Wkrótce ukończone zostanie również połączenie ul Woronicza z ul. Żwirki i Wigury, które znacznie zredukuje korki. Po kilkunastu latach prac lokalna infrastruktura nadgoniła wiele zaległości, a jednocześnie biznesowe obiekty z początku XXI wieku, które były wizytówką dzielnicy dziś wymagają także zmian i powiewu świeżości. Kolejne biurowce poddawane są modernizacji.

Odświeżony zostanie również, wybudowany w 2005 roku biurowiec Adgar Wave przy ul. Wincentego Rzymowskiego 53. Izraelski inwestor, firma Adgar Poland, zdecydował się na przeprowadzenie zmian w częściach wspólnych, dysponującego 14 tys. mkw. powierzchni biurowej, budynku.

Biurowiec Adgar Wave w Warszawie
Biurowiec Adgar Wave w Warszawie
mat. prasowe Adgar Poland

Wystrój powierzchni ogólnodostępnych, pomimo starannego wykonania, odbiegał już dość znacznie od obecnie obowiązujących trendów projektowania tego typu przestrzeni

 

- mówi Marcin Szczesiuk z Archicon.
Biurowiec Adgar Wave w Warszawie. Lobby.
Biurowiec Adgar Wave w Warszawie. Lobby.
Fot. mat. prasowe Adgar Poland

To właśnie firmie Archicon inwestor powierzył stworzenie nowego oblicza części wspólnych na podstawie koncepcji zaproponowanej przez Medusa Group. Zadaniem projektantów była aranżacja wnętrz oraz szczegółowy dobór surowców. Zdecydowano się na użycie naturalnych, szlachetnych materiałów, które współgrają z całością wykonania budynku. I tak hol został wyłożony posadzką z białego, włoskiego marmuru, a ściany zostały obłożone wielkoformatowymi płytami w kolorze czarnym. Ściany przy windach zostały pozbawione okładzin, odzyskując naturalny, surowy wygląd. Największym jednak wyzwaniem oraz jednym z ważniejszych elementów był, inspirowany nazwą budynku, „falujący’’ sufit z drewnianych paneli. Konstrukcja sufitu oraz jego ciekawy sposób podwieszenia został opracowany pod ten jedyny i konkretny budynek. Zgodnie z ekologiczną filozofią Adgar Poland nie zapomniano również o zielonym akcencie wprowadzając rośliny, dla których architekci zaprojektowali specjalne oświetlenie, aby umożliwić ich prawidłową wegetację.

Biurowiec Adgar Wave w Warszawie
Biurowiec Adgar Wave w Warszawie. Lobby.
Mat. prasowe Adgar Poland

Sercu lobby – recepcji, poświęcono wyjątkową uwagę. Lady recepcyjne wykonane zostały z naturalnego mosiądzu, które złotym kolorem idealnie kontrastują z wykończeniem wnętrza. Ściany zostały ozdobione zdjęciami fal morskich autorstwa Sebastiana Perchela, które były częścią ostatniego wernisażu artysty pt. ‘’Polowanie na fale’’. Ten zabieg ostatecznie określa charakter całego lobby. Została również zwiększona przestrzeń w holach windowych, natomiast wymiana części ścian na przeszklone odsłoniła widok na przestrzeń biurową.

Amfiteatr na Służewcu. Proj. mode:lina.

Zmiany to nieodłączny element dzielnicy, w której zlokalizowany jest budynek Adgar Wave. Ulica Marynarska, która niedawno została wyremontowana, obecnie przygotowuje się do kolejnej zmiany jaką jest zbudowanie przejścia dla pieszych wraz z sygnalizacją i oświetleniem tuż przy Rondzie Unii Europejskiej. Inicjatywa dotycząca powstawania takiego projektu została wysunięta jako propozycja w budżecie obywatelskim.

Biurowiec Adgar Wave w Warszawie. Recepcja.
Biurowiec Adgar Wave w Warszawie. Recepcja.
Fot. mat. prasowe Adgar Poland

Skomentuj:

Zmiany w biurowcu Adgar Wave na warszawskim Służewcu. Koncepcję przygotowała pracownia Medusa Group