Płock z trójkątną mediateką

red

Przygotowując projekt Mediateki w Płocku, architekci z pracowni eM4 chcieli stworzyć uniwersalny budynek, który byłby idealną przestrzenią dla spotkań nie tylko ludzi, ale też historii, technologii, słowa, obrazu i dźwięku

Mediateka w Płocku
Mediateka w Płocku
źródło: eM4

Trójkątny kształt obiektu wynika z warunków, jakie narzuciła działka. Taki kształt ma być też elementem identyfikującym miejsce w przyszłości. Budynek mediateki to dwukondygnacyjna prosta bryła, która ma dobrze komponować się z otoczeniem. Projektując budynek architekci chcieli nadać mu pewną symbolikę, dlatego jego bryła i ściany będą odwoływać się do charakterystycznego dla Płocka budowania z użyciem jasnego tynku. Jednak zamiast tworzyć historyzującą elewację, będzie ona raczej efektem jej współczesnej interpretacji.

Głównymi miejscami budynku będą: patio oraz wypożyczalnia zbiorów bibliotecznych. Obie przestrzenie wzajemnie się przenikają w dość swobodny sposób i nie wyznaczają między sobą granicy. Takie rozwiązanie ma pozwolić w przyszłości na organizowanie w tym miejscu różnych imprez, wystaw, spotkań tematycznych i warsztatów. Obok znalazło się miejsce dla kawiarni, szatni, części administracyjno-biurowej oraz tzw. multicentrum wyposażonego w stanowiska komputerowe.

Dach był dla architektów szczególnym wyzwaniem. Jego kształt odwoływać się ma do natury i zostanie wykonany z drewna klejonego o naturalnej barwie. Świetliki wprowadzą do wnętrza maksymalnie dużo naturalnego światła.

Obok trójkątnego budynku powstanie plac wejściowy, który ma stanowić atrakcyjną przestrzeń dla spotkań i organizowania w przyszłości różnych wydarzeń. Oprócz placu powstanie też ogród, ten z kolei ma stanowić miejsce odpoczynku, w którym goście będą mogli w spokoju zapoznać się ze zbiorami mediateki.

Skomentuj:

Płock z trójkątną mediateką