Jednorodzinny dom w Rowniu. Jest biało i spokojnie

red

Mieszkańcom zapewni poczucie prywatności i zbliży ich do rosnącej w pobliżu przyrody

Dom w Rowniu - wizualizacja
Dom w Rowniu - wizualizacja
źródło: toprojekt

Architekci z rybnickiego biura toprojekt przygotowali projekt domu, który będzie sąsiadował z jeziorem, łąką i lasem. Plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje, że wkrótce powstaną tutaj również domy sąsiadów, dlatego zaprojektowali budynek tak, aby zadbać o prywatność mieszkańców i jednocześnie umożliwić im bliskie obcowanie z przyrodą.

Dom zlokalizowany zostanie na środku posesji. Projektanci, by uchronić mieszkańców przed nadmiernym hałasem oddalili go nieco od drogi dojazdowej. Zaprojektowane zostały dwa tarasy, które umożliwiają pełne korzystanie ze światła słonecznego i spoglądanie na rosnące w pobliżu drzewa.

Miejscowy plan zagospodarowania wymagał, aby projektowany dom miał skośny dach. Projektanci spełnili te wymagania, ale uprościli dach na tyle, by wyglądał nowocześnie i był spójny z jasną bryłą budynku.

Forma domu nie odzwierciedla więc wyłącznie potrzeb estetycznych czy założeń, czym dom powinien być, ale jest wynikiem uwarunkowań środowiska - tłumaczą projektanci

Autorzy projektu zaznaczają, że przeszklenia w budynku pojawiają się tam, gdzie była możliwość uzyskania za oknem ładnego widoku, na który mieszkańcy chcą patrzeć.

Dom jest dość mocno zamknięty od zewnątrz. Masywne ściany sprawiają wrażenie swoistej twierdzy, chroniącej prywatność mieszkańców przed sąsiadami. Jednocześnie budynek jest mocno przeszklony i otwiera się na łąkę i las.

Skomentuj:

Jednorodzinny dom w Rowniu. Jest biało i spokojnie