Wiejski dom wśród pól. To widok ukształtował bryłę

red

Architektura domu spod Głogowa dialoguje z tradycyjną wiejską zabudową równocześnie w dyskretny sposób wprowadza nowoczesne rozwiązania i formy. Projekt powstał w pracowni Blank Architects.

EPiotr Krajewski - Fotografia Architektury / Architectural Photography
Projekt: Blank Architects
fot. Piotr Krajewski, <a href=http://pkrajewski.pl><span style='color: #c0c0c0;'>pkrajewski.pl</span></a>

Architekci z pracowni Blank Architects zaprojektowali nowoczesny dom odwołujący się do lokalnej tradycji architektonicznej XIX -wiecznej wioski położonej nieopodal Głogowa. Wiejska zabudowa rozciąga się tradycyjnie wzdłuż drogi, a okoliczne domy mają charakterystyczne dwuspadowe dachy zwrócone w kierunku ulicy. Bryła domu inspirowana była lokalną zabudową i położeniem działki, z której roztacza się malowniczy widok na okolicę.

Dom zorientowany jest zgodnie z przyjętą zasadą otwierania widoków na kolejne przestrzenie - ogrodu, pól uprawnych, sąsiednich zabudowań. Różnorodny kształt, rozmiar i rozmieszczenie okien zostały pomyślane tak, by kadrowały one kolejne krajobrazy. I tak z jadalni można obserwować zmieniające się w zależności od pory roku pola uprawne, okno sypialni wychodzi na schowany w głębi działki ogród, z salonu roztacza się widok na największe w okolicy drzewo. Strefa kuchni otwiera się na sąsiednie zabudowania, w taki sposób, by zintegrować dom z wioską. 

Dwuspadowy dach nawiązuje do charakterystycznych wiejskich zabudowań, to co go odróżnia od okolicznych domostw to wyraźne podcięcie, nadające bryle asymetryczny wymiar i niejako dzielące ją na dwie części. Podział dachu podkreśla kompozycję dwóch trójkątnych brył składających się na jedną mieszkalną przestrzeń.

Inwestorami są ludzie starsi, przebywający na emeryturze, którzy zdecydowali się na przeprowadzkę z miasta na wieś. Dom jest w pełni dostosowany do potrzeb osób poruszających się na wózku inwalidzkim. Stąd też jednopoziomowy, rozłożysty plan z zachowaniem szerokich przejść między poszczególnymi pokojami i strefami. Przy wejściu wybudowano podjazd.

Drewniana okładzina elewacji i jej neutralny kolor współgrają z okolicą. To nowoczesny projekt, który dyskretnie rozbija tradycyjną formę domu wiejskiego z dwuspadzistym dachem równocześnie prowadząc z nią dialog. Połączenie dwóch prostych, trójkątnych brył pozwoliło stworzyć ciekawą architekturę i na jednym poziomie zaprojektować w pełni funkcjonalną przestrzeń użytkową o wielkości 150 metrów kwadratowych. 

Projekt uzyskał nominację w ramach World Architecture Festival 2016.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Więcej zdjęć architektury na stronie fotografa: http://pkrajewski.pl

Skomentuj:

Wiejski dom wśród pól. To widok ukształtował bryłę