Wpisany w kontekst: ceglany ośrodek zdrowia o asymetrycznej bryle

red

Ośrodek Zdrowia w Przyszowicach to nieduży obiekt, zlokalizowany w terenie, gdzie występują bardzo silne szkody górnicze. Zarówno bryła budynku, jak i czerwona cegła nawiązują do otaczającej architektury. Projekt przygotowała pracownia architektoniczna OVO Grąbczewscy Architekci.

Ośrodek Zdrowia w Przyszowicach, projekt: OVO Grąbczewscy Architekci
Ośrodek Zdrowia w Przyszowicach
projekt: OVO Grąbczewscy Architekci, fot. Tomasz Zakrzewski/archifolio

Parterowy pawilon został uformowany na przekątniowej osi, wykorzystując zarówno uwarunkowania lokalizacyjne, jak i fakt, że trzeba było zaprojektować dwa odrębne wejścia – jedno dla dorosłych, drugie prowadzące do przychodni dziecięcej. Z uwagi na to, że z ośrodka korzystają osoby chore, często nie w pełni sprawne, mające problemy z poruszaniem się, wszystkie funkcje zlokalizowano na jednym poziomie.

Formę budynku ukształtowano czerpiąc inspiracje z jego bezpośredniego sąsiedztwa. Większość domów w Przyszowicach to domy ceglane o pulpitowych lub dwuspadowych dachach o kącie nachylenia od 10 do 20 stopni. W niektórych z nich spadek dachu wyznacza również kształt okien. Zaobserwowane w okolicy zasady zostały użyte przy projektowaniu ośrodka zdrowia w Pyrzowicach.

 Budynek ma rzut prostokąta z dwoma niezależnymi wejściami – dla dzieci i dla dorosłych. Wejścia są zlokalizowane w narożnikach budynku, co podkreśla kierunek łączący ulicę Polną z lokalną drogą biegnącą do parkingu przykościelnego.Całość przekrywa dwuspadowy dach o kalenicy leżącej na tym przekątnym kierunku. Przecięcie ścian i dachu tworzy geometrię klinkierowych ścian, które są perforowane oknami o charakterystycznych kształtach, dopasowanych do spadku dachu i ścian.

Wnętrza budynku zaaranżowano jako przestronne pomieszczenia, dobrze doświetlone, zapewniające komfortowe warunki higieniczne dla pacjentów i personelu. Poczekalnie mają formę wysokich, jasnych halli, w których pacjenci mogą wygodnie czekać na wizytę.

Specjalną uwagę poświęcono poczekalni dziecięcej. Aby zminimalizować stres, który przeżywają dzieci u lekarza główna ściana poczekalni została pokryta dużym muralem przedstawiającym przyjazną dżunglę. Dodatkowy mural przedstawiający zgeometryzowane rośliny uprzyjemnia strefę matki z małym dzieckiem. Murale zostały zaprojektowane przez Marka Grąbczewskiego i wykonane przez architektów z pracowni OVO Grąbczewscy oraz zespół studentów architektury. Poczekalnia została doświetlona okrągłymi świetlikami, które za dnia całkowicie eliminują potrzebę światła sztucznego.

Z uwagi na szkody górnicze budynek jest podzielony dylatacją na dwie części. Każda z nich została spięta obwodowymi wieńcami i żelbetowym dachem. Fundament stanowi płyta żelbetowa z odwróconymi żebrami. Żelbetowe fundamenty oraz słupy i rdzenie miały posłużyć jako podpora pod drewniany dach.Okazało się jednak, że konieczne byłyby tak skomplikowane stężenia, że najlepszym wyjściem było wykonanie dachu jako dwuspadowej żelbetowej płyty.

Budynek jest eko-energetyczny, zasilany wyłącznie odnawialnymi źródłami energii. Ogrzewanie i chłodzenie w całości zapewnia gruntowa pompa ciepła. Całość zapotrzebowania na energię elektryczną pokrywają umieszczone na dachu panele fotowoltaiczne.

Autorzy projektu: OVO Grąbczewscy Architekci: Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski, współpraca: Katarzyna Kunsdorff

Mural: Autor - Marek Grąbczewski, współpraca: Paulina Gocoł, Natalia Miłczak, Katarzyna Ponińska, Paweł Pacak, Michał Pieczka

Fotografie: Tomasz Zakrzewski/archifolio

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Skomentuj:

Wpisany w kontekst: ceglany ośrodek zdrowia o asymetrycznej bryle