Nordea Horizon - futurystyczne centrum IT w Warszawie projektu Workplace. Przestrzeń biurowa rodem z NASA

Redakcja Pressland/WG/mp

Sala konferencyjna jak mostek kapitański na statku kosmicznym, futurystyczne meble i skafander astronauty w szafie. Tak wygląda Horizon - siedziba globalnego centrum dowodzenia i kontroli cyberbezpieczeństwa banku Nordea. Za projekt tej wyjątkowej przestrzeni odpowiadają architekci z Workplace.

Nordea Horizon. Proj. Workplace
Nordea Horizon w Warszawie. Proj. Workplace
Fot. Adam Grzesik

Siedziba globalnego centrum dowodzenia i kontroli cyberbezpieczeństwa skandynawskiego banku Nordea znajduje się w Warszawie, niedaleko Alej Jerozolimskich. Z zewnątrz to biurowiec, jakich w okolicy pełno. W środku biuro zadziwia futurystyczną przestrzenią, w której technologia płynnie przenika się z naturalną zielenią.

Horizon - przestrzeń o powierzchni ponad 2500 mkw, otwarto pod koniec 2019 roku. To kluczowa inwestycja firmy i technologiczną wizytówką Nordea. W globalnym Command & Control Center na trzech piętrach pracuje ok. 250 specjalistów IT, nadzorując operacje bankowe 24 godziny na dobę. Na ostatniej kondygnacji zaprojektowano Experience Hub - interaktywną strefę doświadczeń. pozaziemskiej atmosfery.

Patrząc z perspektywy całego rynku - to najbardziej zaawansowany projekt tego typu w Europie. Standardy jakości przestrzeni, wyznaczone przez zarząd Nordea z Paulem Bari, CIO grupy na czele, były bardzo wysokie. Architekci z Workplace sięgali po nowatorskie zabiegi materiałowe i projektowe. Niektóre materiały wykorzystane przy tym projekcie, były pierwszy raz wykorzystane w Europie na tak dużą skalę.

Inspiracje kosmicznymi motywami widoczne są tu już od wejścia do biura. Kolorystyka, geometryczne formy, nowoczesne materiały przywołują na myśl sceny z Odysei Kosmicznej Kubricka i hollywoodzkich produkcji sci-fi. Wrażenie potęgują zaprogramowane scenariusze oświetlenia. Są one integralną częścią designu i dostosowują się do życia biura. Wisienką na torcie jest naturalna roślinność, pojawiająca się w zaskakujących miejscach. Widzimy ją np. pod blatami stołów lub w kloszach wiszących lamp. Spore wrażenie robi ogromne szklane wiwarium stojące w centralnej części jadalni pracowniczej, pełne egzotycznych roślin.

To był jeden z najdłuższych i najtrudniejszych procesów projektowych w naszej firmie. Rozpoczął się od warsztatów kreatywnych z zarządem Nordea, by zbadać specyfikę pracę centrum i wypracować strategię tego miejsca. Kluczowym momentem było przekonanie klienta do scalenia dwóch najwyższych pięter w nowo powstającym budynku oraz utworzenie wewnętrznej klatki schodowej. Ten zabieg umożliwił stworzenie zintegrowanej przestrzeni, która udrażnia wymianę informacji między pracownikami. Następnie w połowie procesu padła decyzja o zmianie kierunku designu – na taki, który wykreuje kosmiczną atmosferę. W krótkim czasie wypracowaliśmy stylistykę kojarzącą się z tajnymi przestrzeniami NASA. Celem było nadanie wnętrzu innowacyjnej tożsamości i zintegrowanie architektury z technologią. Decyzje były podejmowane dynamicznie, a stała kooperacja naszego zespołu z klientem dała nieziemski (dosłownie) efekt

opowiadają Dominika Zielińska i Bogusz Parzyszek, zarządzający studiem Workplace.
Nordea Horizon w Warszawie. Proj. Workspace
Nordea Horizon w Warszawie. Proj. Workspace
Fot. Adam Grzesik

Do biura wchodzi się przez specjalne śluzy kontroli bezpieczeństwa. Następnie w oczy rzuca się klatka schodowa – serce Nordea Horizon. Konstrukcja łącząca 3 piętra, zwieńczona z obu stron gigantycznymi lustrami nieskończoności, przypomina tunel czasoprzestrzenny. Wchodząc na stopnie rozświetlają się one pod naszymi nogami. Przechodząc niżej, możemy dotknąć zielonej ściany, która pnie się na całej długości klatki.

Na środkowym piętrze znajduje się główna strefa pracy – dwukondygnacyjne audytorium z wielkopowierzchniową ścianą wizyjną. Dla zapewnienia poufności danych wyświetlanych na ogromnym ekranie (jednym z największych tego typu w Europie), ściany zbudowano z poliwęglanu komorowego, który rozmywa obraz i jednocześnie przepuszcza światło. Z mostka kapitańskiego pracę nadzoruje zespół managerów. W momencie zagrożenia lub błędu mogą jednym przyciskiem zaalarmować kontrolerów poprzez zmianę barw systemów oświetlenia w całym obiekcie na czerwony.

Na najniższym piętrze pracownicy korzystają z różnych sal konferencyjnych, które służą im do pracy kreatywnej, wideokonferencji, czy spotkań całych zespołów. Aby odpocząć, udają się oni do przestrzeni wspólnych. Pierwszą jest Space Garden – wypełniona zielenią strefa, w której na miękkich meblach i wiszących fotelach można się zrelaksować. Dalej znajduje się kuchnia i jadalnia, ze szklanym wiwarium, a tłem dla wszechobecnej zieleni - heksagonalne oświetlenie. Obok pracownicy mogą odpocząć w kapsułach do drzemek.

Najbardziej tajemniczą przestrzeń znajdziemy na ostatnim piętrze. Experience Hub to zamknięta strefa pokazująca technologiczne możliwości przestrzeni, gdzie design pobudza multisensoryczne doświadczenia. Wejście do tej przestrzeni uruchamia sekwencję interaktywnej prezentacji zabierając nas w podróż astralną. Architektura i efekty audiowizualne przenikają się, a przestrzeń zdaje się być żywym organizmem. Wchodząc do głównego pokoju spotkań roztacza się przed nami widok Ziemi z kosmosu i animacja stacji kosmicznej Nordea Horizon.

Nordea Horizon w Warszawie. Proj. Workspace
Nordea Horizon w Warszawie. Proj. Workspace
Fot. Adam Grzesik

Projekt Workplace sięga najmniejszego detalu - od specjalnie zaprojektowanych biurek, stołów z roślinami, przez zaprogramowane scenariusze oświetlenia, animacje i grafiki wyświetlane na wielkich ścianach wizyjnych, po całościowy system identyfikacji wizualnej - wayfinding i space branding. Architekci zaprojektowali nawet etykiety na miód wytwarzany przez pszczoły, które zamieszkują ule na dachu budynku.

Mieliśmy okazję zwiedzić Horizon - przestrzeń robi naprawdę ogromne wrażenie. Architektom z Workplace gratulujemy znakomitego projektu!

Atmosferę wnętrz świetnie oddane film nakręcony przez Papaya Films:

 

Skomentuj:

Nordea Horizon - futurystyczne centrum IT w Warszawie projektu Workplace. Przestrzeń biurowa rodem z NASA