Katowice: tak będzie wyglądał parking w Strefie Kultury. Powstanie częściowo ukryta pod ziemią bryła z kwietną łąką na dachu [WYNIKI KONKURSU]

WG

Nowoczesna, częściowo ukryta pod ziemią bryła. Na dachu kwietna łąka i alejki spacerowe. Właśnie tak wyglądać będzie parking w Strefie Kultury w Katowicach. Konkurs architektoniczny zwyciężyła koncepcja pracowni ARPA Architektoniczna Pracownia Autorska Jerzego Gurawskiego i SKI Studio Błażeja Szurkowskiego.

Parking w Strefie Kultury w Katowicach. Konkurs zwyciężyła koncepcja  pracowni ARPA Jerzy Gurawski oraz SKI Studio Błażej Szurkowski.
Parking w Strefie Kultury w Katowicach. Konkurs zwyciężyła koncepcja pracowni ARPA Jerzy Gurawski oraz SKI Studio Błażej Szurkowski.
Mat. architektów

Strefa Kultury - Katowice

Strefa Kultury to wizytówka Katowic. To tu znajdują się wielokrotnie nagradzane, nowoczesne obiekty, które odmieniły miasto - siedziba NOSPR, Międzynarodowe Centrum Kongresowe, Muzeum Śląskie czy biurowce . KTW.

Problemem Strefy Kultury były parkingi. Chociaż na kilku jednopoziomowych parkingach jest łącznie ok. tysiąc miejsc postojowych, wykorzystywane były one głównie przez osoby pracujące i uczące się w centrum miasta. W przypadku kumulacji imprez w obiektach Strefy Kultury, znalezienie przez gości miejsca do parkowania często graniczyło z cudem.

Parking w Stefie Kultury w Katowicach. Proj. ARPA Architektoniczna Pracownia Autorska Jerzego Gurawskiego i SKI Studio Błażeja Szurkowskiego
Parking w Stefie Kultury w Katowicach. Proj. ARPA Architektoniczna Pracownia Autorska Jerzego Gurawskiego i SKI Studio Błażeja Szurkowskiego
Mat. architektów

Strefa Kultury - parking

Konkurs na koncepcję wielopoziomowego parkingu w Strefie Kultury, prowadzony był przez katowicki oddział SARP. Obiekt na ok. 1500 miejsc ma powstać w miejscu obecnego głównego jednopoziomowego parkingu pomiędzy ulicami Góreckiego i Olimpijską, a niezrewitalizowaną częścią obiektów Muzeum i skwerem przy NOSPR.

Na konkurs wpłynęło 70 prac. Do ścisłego finału trafiło 5 koncepcji. Ostatecznie zwyciężył projekt, przygotowany przed dwie pracownie - ARPA Jerzy Gurawski oraz SKI Studio Błażej Szurkowski.

Zwycięska koncepcja świetnie wpisała się w charakter katowickiej Stefy Kultury. Nie dominuje i uwzględnia kontekt miejsca. Architekci zaproponowa budynek z jednej strony prawie niewidoczny i maksymalnie ukryty pod ziemią. Na dachu powstanie kwietna łąka, będąca kontynuacją, zaprojektowanej przez JEMS Architekci zielonej doliny Międzynarodowego Centrum Kongresowego. Tym samym Stefa Kultury zyska wielopoziomwy parking i nowy, zielony teren do spacerów.

Parking w Stefie Kultury w Katowicach. Proj. ARPA Architektoniczna Pracownia Autorska Jerzego Gurawskiego i SKI Studio Błażeja Szurkowskiego
Parking w Stefie Kultury w Katowicach. Proj. ARPA Architektoniczna Pracownia Autorska Jerzego Gurawskiego i SKI Studio Błażeja Szurkowskiego
Mat. Architektów

Drugie miejsce w konkursie zdobył projekt Pawła Barczyka i Andrzeja Dudy. Trzecią nagrodę przyznano architektowi Andrzejowi Głąbowi. Wyróżnienie otrzymała praca pracowni Analog, w składzie Piotr Śmierzewski, Rafał Taracha, Michał Czeszejko-Sochacki i Mateusz Modzelewski, oraz koncepcja Laboratorium Architektury, w składzie Bartosz Garczarczyk, Anna Małek, Tomasz Błażyca, Tomasz Malkowski.

Budowa parkingu w Strefie Kultury ma kosztować ok. 66 mln zł. Nowy obiekt powinien być gotowy pod koniec 2023 roku.

Skomentuj:

Katowice: tak będzie wyglądał parking w Strefie Kultury. Powstanie częściowo ukryta pod ziemią bryła z kwietną łąką na dachu [WYNIKI KONKURSU]