Mieszkanie w dawnym warsztacie stolarskim w Lizbonie - metamorfoza

WG

Zaglądamy dziś do oryginalnego mieszkania w dawnym warsztacie stolarskim. Dzięki Elizie Borkowskiej i Magdalenie Czapluk z KEMA studio to miejsce w Lizbonie przeszło prawdziwą metamorfozę.

Mieszkanie w dawnym warsztacie stolarskim w Lizbonie. Proj. KEMA studio
Mieszkanie w dawnym warsztacie stolarskim w Lizbonie. Proj. KEMA studio
Fot. João Morgado - www.joaomorgado.com

Projekt zrealizowany został w Lizbonie, stolicy Portugalii, w dzielnicy, w której przemysł miesza się z zabudową mieszkaniową, tworząc bardzo gęstą tkankę miejską. Miejsce to przed remontem przez wiele lat służyło jako lokalny warsztat stolarski. Usytuowany na piętrze podpiwniczonym kamienicy mieszkalnej, charakteryzował się bardzo ograniczonym dostęp do światła dziennego. "Na warsztat" wzięły go Eliza Borkowska i Magdalena Czapluk. Polki w 2015 roku założyły w Portugalii pracownię architektoniczną KEMA studio, która realizując projekty o różnej skali, koncentrując się na rewitalizacji przestrzeni “niedoskonałych”.

Oto, co o projekcie piszą jego autorki:

Już po pierwszej wizycie zrozumiałyśmy, iż miejsce to jest wyjątkowe i że drzemie w nim ogromny potencjał. Od tego momentu celem naszego projektu stało się zachowanie i uwydatnienie wyjątkowości i autentyczności zastanej przestrzeni i uzupełnienie jej w taki sposób, aby nadać jej szczególną atmosferę i osobowość.

Stan istniejący pozostał niezmieniony z wyjątkiem tylnej elewacji, która została otwarta tak, aby wpuścić do przestrzeni jak najwięcej naturalnego światła dziennego, wzmacniając przy okazji relację między wnętrzem a zewnętrzem.

Ten warsztat stolarski, ze względu na pełnioną funkcję, posiadał plan otwarty. Wprowadzenie przez nas dwóch prostych kubatur wydzieliło funkcje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mieszkania. Czarny kubik, wykonany z barwionych paneli z włókien drewnianych, wyodrębnił strefę techniczną ze schowkiem. Korkowy kubik, wykończony ciepłymi, akustycznymi panelami korkowymi, wyodrębnił strefę prywatną mieszkania - sypialnię połączoną bezpośrednio z zewnętrznym patiem. Obie kubatury wykonane zostały z trwałych, ekologicznych i lokalnych materiałów.

Zależało nam aby dobór materiałów podkreślał charakter wnętrza. Postanowiłyśmy zachować elementy istniejącej przestrzeni, wartościowe ze względu na swoją autentyczność, takie jak: masywne ceglane łuki, czy konstrukcja stalowa z podtrzymującymi ją betonowymi filarami. Wprowadzając nowe elementy, zagrałyśmy kontrastem kolorów, temperatury i dźwięku. W ten sposób udało się nam stworzyć przestrzeń o domowej atmosferze, zachowując tożsamość „przemysłową” miejsca, łącząc czarną, zimną, dźwięczną stal z jasnym, ciepłym i wyciszającym korkiem.

Mając na uwadze fakt, iż lokal ten był znaną lokalną stolarnią, postanowiłyśmy wykorzystać drewno pozostałe w warsztacie i przywrócić je do życia w nowoczesny sposób.

Użyłyśmy go do wykonania ręcznie robionego blatu wyspy kuchennej, o zaprojektowanym przez nas wzorze, stworzonym z dwóch rodzajów klejonego drewna, zabezpieczonego za pomocą oleju. Wykorzystałyśmy je również do stworzenia stolików nocnych oraz wykończenia jednej ze ścian patia, tworząc kompozycję w „piksele”, wykonaną z ponad 14 różnych gatunków drewna z całego świata. Odnowiłyśmy również stary mebel znaleziony w warsztacie aby zaprezentować go w nowej odsłonie jako mebel podumywalkowy.

Z reguły kuchnia jest sercem każdego domu. Nie inaczej stało się w naszym projekcie. Umiejscowiona pod majestatycznym łukiem, w samym centrum salonu, przykuwa wzrok współczesną aranżacją materiałów. Wiele uwagi zwracają marmurowy blat z dodatkową półką pomocniczą o wzorze “skóry tygrysa”, ciemne szafki wykonane ze szlifowanych czarnych paneli Valchromat oraz lampa w kolorze złota, współgrająca z korkową podłogą w salonie. Czarno-biała, wzorzysta podłoga, wykonana z kafli ceramicznych nadaje charakteru wnętrzu i wyodrębnia wszystkie pomieszczenia mokre, poprzez kontynuację podłogi z kuchni do łazienki, zawijając się na ścianę z lustrem łazienkowym.

Ściany wykonane z kamienia z ceglanymi łukami, zostały zabezpieczone i pomalowane na biało, aby swoją teksturą wzbogacić projekt tego jasnego, nowoczesnego wnętrza.

Strefa wejściowa została oddzielona od salonu za pomocą przeziernych paneli wykonanych z siatki cięto-ciągnionej. W ten sposób udało się oddzielić funkcje nie zaburzając wrażenia otwartości przestrzeni, tak charakterystycznego dla miejsc poprzemysłowych.

Zewnętrzne patio za to poddane zostało kompletnej metamorfozie. Stworzona została przestrzeń wielofunkcyjna z ciągłą ławką i donicą na pnacą się marakuję, dająca możliwość wypoczynku zarówno w dzień jak i w nocy przy ambientowym świetle.

W efekcie udało nam się stworzyć dobrze zdefiniowaną przestrzeń upamiętniającą to, czym kiedyś była. Przestrzeń wygodną, wypełnianą porannym światłem od strefy wejściowej i zalewaną popołudniowym światłem słonecznym wpadającym od strony patio.

---

Nazwa Projektu: Rua Maria Loft

Projekt Architektoniczny:KEMA studio

Lokalizacja: Lizbona, Portugalia

Rok zakończenia budowy: 2017

Powierzchnia: 89 m2

Powierzchnia przestrzeni  zewnętrznej: 18 m2

Fotografie:

João Morgado

KEMA studio

Skomentuj:

Mieszkanie w dawnym warsztacie stolarskim w Lizbonie - metamorfoza