Jiunvfeng - pawilon jak chmura. Stworzono go, by podziwiać świętą górę w Chinach

WG

Góra Tai (Mount Tai) jest jedną z pięciu świętych gór Chin. Aby umożliwić jej obserwację, nad wioską Dongximen w Shangdong powstało Jiunvfeng - górskie centrum dla odwiedzających. Projekt powstał w pracowni Gad Line + Studio.

Pawilon Jiunvfeng. Proj. Gad Line + Studio
Pawilon Jiunvfeng. Proj. Gad Line + Studio
Fot. ZY Studio

W Chinach istnieje powiedzenie: „Dopóki stoi góra Tai, trzyma się cały kraj”. W 1987 r. Tai wpisano na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. W 2003 r. odwiedziło ją ok. 6 milionów turystów. Od września 2019 r. odwiedzający to miejsce mają do dyspozycji specjalny pawilon Jiunvfeng, oferujący przepiękne widoki na górzysty krajobraz. Czysta forma przestrzeni ma także służyć kontemplacji.

Pawilon ma organiczną formę, nie ingerującą w naturalny krajobraz – ma nieregularny, wydłużony kształt, wygląda jak zawieszona chmura nad wierzchołkami drzew. Projekt powstał w pracowni Gad Line + Studio. Szkielet konstrukcji stanowi lekka stalowa rama.

Budynek o powierzchni 287, 3 m. kw. jest osadzony na kamiennej podstawie, jego ściany są całkowicie przeszklone, a przykrywa go biały baldachim. Odwiedzający wchodzą do pawilonu przez drzwi w kamiennych ścianach i znajdują się w wydłużonym pomieszczeniu, otoczonym zewnętrznymi balkonami. W pawilonie jest jeszcze czytelnia (w chińskiej tradycji góra Tai jest miejscem inspiracji dla pisarzy), kawiarnia i toaleta.

Biała membrana przykrywająca cały pawilon jest dwuwarstwowa, a wewnątrz niej znajdują się paski LED. Dzięki temu nocą pawilon wygląda jak chmura z aureolą.

Centrum Jiunvfeng powstawało pięć miesięcy, od kwietnia do września 2019 r. Doskonale łączy współczesną estetykę z chińskim dziedzictwem architektonicznym i kulturowym.

Skomentuj:

Jiunvfeng - pawilon jak chmura. Stworzono go, by podziwiać świętą górę w Chinach