Powerhouse Telemark. Snøhetta zaprojektowała najbardziej energooszczędny budynek w Norwegii

WG

Biurowiec Powerhouse Telemark w norweskim mieście Porsgrunn, zaprojektowany przez pracownię Snøhetta nie tylko nie będzie pobierać z zewnątrz energii elektrycznej, ale sam będzie ją produkować. Znacznie ograniczy to emisję dwutlenku węgla w tej części Norwegii.

Powerhouse Telemark w Porsgrunn w Norwegii. Proj. Snøhetta
Powerhouse Telemark w Porsgrunn w Norwegii. Proj. Snøhetta
Fot. Ivar Kvaal

Powerhouse Telemark

To będzie pierwszy tak energooszczędny budynek w Norwegii. Bryła biurowca Powerhouse Telemark o powierzchni 6, 5 tys. mkw. ma kształt diamentu - jest tak skonstruowana, aby wychwytywać i zatrzymywać energię słoneczną. Do produkcji energii dla budynku przyczynia się system wymienników ciepła i pomp wewnątrz biurowca.

Zaprojektowany przez pracownię Snøhetta budynek ma 11 pięter. Nie ma piwnic, aby nie zwiększać ilości użytego betonu. Stoi na stalowych palach wbitych w skałę i wspornikowej płycie na ziemi. Konstrukcja jest wykonana z betonu i stali. Ściany zewnętrzne są obłożone kamiennymi płytami, a następnie impregnowanym drewnem. Płyty są wykonane z cementu włóknistego, bo do produkcji tego rodzaju płyt zużywa się mniej energii. Ponadto ten materiał magazynuje ciepło w ciągu dnia i powoli oddaje je wieczorem. Pomaga to w pasywnym ogrzewaniu i chłodzeniu budynku. Wodę w biurowcu zapewniają własne źródła geotermalne, znajdujące się 350 metrów pod ziemią.

Zobacz także: Snøhetta zaprojektowała centrum dla odwiedzających Globalny Bank Nasion na wyspie Spitsbergen>>

Powerhouse Telemark w Porsgrunn w Norwegii. Proj. Snøhetta
Powerhouse Telemark w Porsgrunn w Norwegii. Proj. Snøhetta
Fot. Ivar Kvaal

Produkcja energii

Fasadę i dach od strony południowej pokrywają panele fotowoltaiczne o łącznej powierzchni 1400 mkw. 2. Ponadto ogniwa słoneczne są zamontowane na wiatach dla 22 samochodów (biurowiec nie ma podziemnego parkingu), a także na wiacie rowerowej, w której również jest stanowisko do ładowania rowerów elektrycznych. Dach jest w stanie generować 256 tys. kilowatów energii rocznie – jest to więcej niż potrzebują najemcy budynku. Ta nadwyżka, zdaniem architektów ze Snøhetty, ma zrekompensować ilość dwutlenku węgla zużytego przez biuro w ciągu 60 lat istnienia i pracy.

Stromy dach jest nachylony pod kątem 24 stopni. We wschodniej części, nad głównym wejściem, ma 45-stopniowe wcięcie, dzięki któremu można zmaksymalizować ilość energii słonecznej, jaką zbiera. Tworzy też wypełnione światłem przestrzenie - sztuczne oświetlenie jest w Powerhouse Telemark używane jako absolutne minimum. W oknach zastosowano szkło elektrochromatyczne, chroniące przed słońcem i dające możliwość samodzielnego regulowania natężenia światła.

 

Wnętrza Powerhouse Telemark

Wnętrze budynku to nowoczesne przestrzenie biurowe, a także recepcja, restauracja dla pracowników, przestrzenie konferencyjne na ostatnim piętrze i otwarty, porośnięty drzewami taras na dachu z widokiem na miasto (deweloperzy rozważają otwarcie go dla publiczności). Prowadzą do niego proste, drewniane schody. Parter ma 4,5 metra wysokości, a kondygnacje 3,5 metra.

Dwie kondygnacje biurowca to elastyczne przestrzenie coworkingowe, które umożliwiają zwiększanie lub zmniejszanie stanowisk pracy. W zależności od potrzeb przestrzenie te mogą służyć do pracy indywidualnej bądź zespołowej. Są one umieszczone w narożnych, zachodnich i południowych obszarach budynku, które są jaśniejsze i zajmują większą powierzchnię. Mniejsze i bardziej tradycyjne, zamknięte miejsca pracy znajdują się za prostymi fasadami budynku, z dala od miejsc nasłonecznionych.

Zobacz także: Under od Snohetta. Pierwsza podwodna restauracja w Europie>>

Paleta materiałów, wyposażenie i osprzęt biurowca są spójne i ujednolicone w całym biurze. Wykorzystano głównie lokalne drewno, gips i płytki dywanowe, wykonane w 70 proc. z recyklingu sieci rybackich.

Powerhouse Telemark wyznacza nowy standard budowy budynków przyjaznych dla środowiska, zmniejszając roczne zużycie energii netto o 70 proc. w porównaniu z podobnymi nowo budowanymi biurami.

Skomentuj:

Powerhouse Telemark. Snøhetta zaprojektowała najbardziej energooszczędny budynek w Norwegii