Rozbudowa Opery Leśnej w Sopocie - rozstrzygnięto konkurs architektoniczny

red. WG

Rozstrzygnięto zorganizowany przez władze Sopotu i Wydział Architektury Politechniki Gdańskiej konkurs na opracowanie koncepcji rozbudowy Opery Leśnej w Sopocie. Pierwsze miejsce przyznano ex-aequo dwóm zespołom.

Pierwsze miejsce w konkursie na rozbudowę Opery Leśnej w Sopocie. Proj. inż. arch. Małgorzata Partyka i inż. arch. Monika Pergoł
Pierwsze miejsce w konkursie na rozbudowę Opery Leśnej w Sopocie. Proj. inż. arch. Małgorzata Partyka i inż. arch. Monika Pergoł
Mat. konkursowe

Konkurs "Badanie możliwości rozwoju, rewitalizacji i przekształceń miasta Sopotu oraz inwestycji gminnych na terenie Opery Leśnej - koncepcja zespołu wielofunkcyjnego”, skierowany był do studentów minimum I roku studiów II stopnia Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej. Młodzi architekci mieli za zadanie przygotować projekt zagospodarowania infrastruktury Opery Leśnej w Sopocie (z wyłączeniem sceny i widowni, które w ostatnich latach zostały odnowione) oraz terenów wokół obiektu. Szukano nowych funkcjonalności i możliwości użytkowych wybudowanego w 1909 roku, zachowując oczywiście najważniejszą funkcję - koncertową. Wszystkie zaprojektowane obiekty musiały być dostosowane dla osób z niepełnosprawnościami i naturalnie wpisywać się w otoczenie Opery Leśnej w Sopocie.

Na konkurs nadesłano 17 prac. Ostatecznie jurorzy przyznali pierwsze miejsce dwóm pracom. Zwyciężyły ex-aequo projekty autorstwa zespołu inż. arch. Adama Okuniewskiego i inż. arch. Kamila Ostrowskiego oraz zespołu inż. arch. Małgorzaty Partyki i inż. arch. Moniki Pergoł.

Tak jury uzasadnia wybór pracy inż. arch. Adama Okuniewskiego i inż. arch. Kamila Ostrowskiego:

Praca została nagrodzona za spójną koncepcję wielofunkcyjnego założenia architektonicznego. Na szczególną uwagę zasługuje propozycja interesującej kompozycji przestrzeni publicznej, którą autorzy umiejętnie włączyli do istniejącego kontekstu krajobrazowego. Zaproponowane ciągi komunikacyjne powiązane zostały zróżnicowanymi placami mogącymi dla użytkowników Opery Leśnej stanowić atrakcyjną przestrzeń do spotkań i relaksu.

 

Jurorzy o pracy przygotowanej przez inż. arch. Małgorzatę Partykę i inż. arch. Monikę Pergoł:

Praca została nagrodzona za ciekawą koncepcję wkomponowania w układ przestrzenny terenu Opery Leśnej idei placu centralnego. Komisja doceniła również zaproponowane rozwiązania materiałowe w koncepcji budynku sali wielofunkcyjnej oraz umiejętne wyeksponowanie zieleni z wnętrz projektowanego budynku.

Pozostali laureaci:

  • II miejsce - inż. arch. Arleta Cychol, inż. arch. Inga Banaszkiewicz i inż. arch. Joanna Borowska
  • III miejsce - inż. arch. Joanna Ewa Jarząbkiewicz, inż. arch. Gabriela Sara Grzanka

Konkurs na koncepcję rozbudowy Opery Leśnej w Sopocie to pierwszy projekt w ramach podpisanej w czerwcu 2020 roku deklaracji o współpracy między Miastem Sopot i Wydziałem Architektury Politechniki Gdańskiej. Prace będą teraz analizowane przez władze Sopotu. We wrześniu mamy poznać decyzję władz miasta, dotyczącą kolejnych kroków rozbudowy Opery Leśnej w Sopocie.

Przypomnijmy, Opera Leśna w Sopocie została otwarta w lipcu 1909 roku. Położony w lesie amfiteatr znajduje się na skraju Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego w kompleksie leśnym Lasów Oliwskich. Od września 2009 do czerwca 2012 roku obiekt przechodził gruntowny remont - zyskał nowe zadaszenie, powiększyła się liczba miejsc na widowni, przebudowano scenę i jej zaplecze. Projekt przygotował gdański architekt Jacek Szczęsny.

Skomentuj:

Rozbudowa Opery Leśnej w Sopocie - rozstrzygnięto konkurs architektoniczny