Partnerzy

Aktualności

Architektura na świecie

Architektura w Polsce

Wywiady

Ikony architektury

Projekty i realizacje

Spice Garden - restauracja pełna aromatycznych przypraw

Redakcja Pressland/WG
Restauracja Spice Garden. Proj. Malherbe Rust Architects - Fot. mat. prasowe

Posiłki serwowane w ogrodach kwiatowych nie są niczym nadzwyczajnym, ale podane wśród pnączy aromatycznych przypraw rosnących wokół stołu i „zaglądających” do talerzy, smakują inaczej. Restauracja Spice Garden powstała w hotelu Babylonstoren, w miejscowości Simondium w dystrykcie Cape Winelands w Republice Południowej Afryki. Jej zadaniem jest także przypomnienie historii tego miejsca.

Restauracja to prosta przeszklona bryła z delikatnie wygiętym dachem. Przeszklenie, wykonane z poliwęglanu, wypełnia stalową konstrukcję. Ten rodzaj materiału pomaga utrzymać ciepło wewnątrz restauracji, jednocześnie chroniąc gości i rośliny przed nadmiernym promieniowaniem UV. Podłoga to drewniane deski, ułożone w pewnej odległości od siebie po to, aby pomiędzy nimi mogły wyrosną rośliny. Podłoga zresztą nie wypełnia całego pomieszczenia, jest jakby wyspą, umieszczoną na stawie porośniętym bujną zielenią. Woda w zbiorniku jest podgrzewana, a parując tworzy właściwą wilgotność w pomieszczeniu.

Restauracja Spice Garden. Proj. Malherbe Rust Architects - Fot. mat. prasowe

Centralnym punktem tej przestrzeni jest ośmiometrowy granitowy stół jadalny, zapewniający wygodne miejsca dla 24 osób. Pośrodku stołu jest wyżłobiona rynna, w której bez przerwy płynie woda. Spływa ona z mosiężnego kranu na jednym końcu stołu i poprzez szeroką wylewkę uchodzi wprost do stawu. W niewielkiej odległości od stołu, po obu jego krańcach, stoją akwaria z
egzotycznymi rybami. Ryby, np. danio pręgowany czy bala rekin, pływają również w stawie. Autorem projektu jest Malherbe Rust Architects, lokalne studio architektoniczne.

Restauracja Spice Garden. Proj. Malherbe Rust Architects - Fot. mat. prasowe

Najważniejsze jednak w pomieszczeniu są przyprawy – zarówno świeże, jak suszone. Wszystkie są jadalne, a wiele ma wartość leczniczą. W restauracji rośnie więc m.in. cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir i kurkuma, czy mało w Polsce znany galangal większy. Przyprawy przypominają o czasach, kiedy to Holenderska Kompania Wschodnioindyjska w 1652 r. nad afrykańską zatoką nazwaną później Stołową, założyła osadę Kapsztad. Ogrody osady miały za zadanie dostarczać zawijającym żaglowcom świeże produkty. Jednym z takich ogrodów, była założona w 1692 r. farma Babylonstoren. To dzięki niej żeglarze nie cierpieli np. szkorbut. I o tym właśnie ma przypominać ogród i restauracja w Simondium.

Restauracja Spice Garden. Proj. Malherbe Rust Architects - Fot. mat. prasowe
Restauracja Spice Garden. Proj. Malherbe Rust Architects - Fot. mat. prasowe
Restauracja Spice Garden. Proj. Malherbe Rust Architects - Fot. mat. prasowe
Restauracja Spice Garden. Proj. Malherbe Rust Architects - Fot. mat. prasowe
Restauracja Spice Garden. Proj. Malherbe Rust Architects - Fot. mat. prasowe
Restauracja Spice Garden. Proj. Malherbe Rust Architects - Fot. mat. prasowe
Udostępnij

Przeczytaj także

Olszynki Park w Rzeszowie to najwyższy mieszkalny wieżowiec w Polsce. Osiągnął już docelową wysokość - 220 metrów
Rewitalizacja w centrum miasta. Sposób na zahamowanie „pustynnienia”?
W Sieradzu powstanie Centrum Folkloru Województwa Łódzkiego. Budynek i wystawa stała to projekt Nizio Design International

Polecane

Ukryta w lesie restauracja - wije się dookoła jeziora
Restauracja Kornhaus w Dessau. Perła Bauhausu z 1930 roku
Under od Snohetta. Pierwsza podwodna restauracja w Europie

Skomentuj:

Spice Garden - restauracja pełna aromatycznych przypraw

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej