Pałac Kongresowy w Águilas. Siła umiaru od Estudio Barozzi Veiga

Pod koniec marca oddano do użytku Audytorium i Pałac Kongresowy Infanta Doña Elena w Águilas. Autorem tego projektu jest pracownia Estudio Barozzi Veiga, znana w Polsce z niezwykle efektownego projektu Filharmonii Szczecińskiej. Zobacz zdjęcia!

Aguilas to niewielkie, nadmorskie miasto, położone w regionie Mursja w Hiszpanii. Większość tej części kraju, poza nadmorskimi równinami, pokryta jest wyniesieniami, które wchodzą w skład masywu Sierra Nevada. Zadaniem uczestników konkursu architektonicznego przeprowadzonego w 2004 roku, było stworzenie krajobrazowego zamknięcia nabrzeża miasta nad Morzem Śródziemnym.

Projekt pałacu Kongresowego, usytuowanego na granicy miasta z morzem, jest naturalną odpowiedzią na szczególne warunki tej konkretnej lokalizacji. Z jednej strony koncepcja szanuje miejską tkankę, z której wyrasta, z drugiej zachowuje ekspresję otaczającego go, naturalnego krajobrazu, charakterystycznego dla wybrzeża Mursji.

Budynek jest refleksją, prostą, a jednocześnie silną, pomiędzy zurbanizowaną tkanką, a naturalnym krajobrazem. W ostatecznym rozrachunku obiekt stał się masą ukształtowaną poprzez różnorodny charakter bezpośredniego otoczenia. Elewacje skierowane w stronę miasta są gładkie, uporządkowane i statyczne, a elewacje od strony morza są ukształtowane przez dynamiczny język otaczającej przyrody i warunków geologicznych.

 

więcej zdjęć >

 

ZOBACZ TAKŻE:

Estudio Barozzi Veiga. Architektura dobra jak wino

Filharmonia Szczecińska stanie za 2 lata i 2 miesiące

Więcej o:
Komentarze (6)
Pałac Kongresowy w Águilas. Siła umiaru od Estudio Barozzi Veiga
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: lot

    Oceniono 1 raz 1

    piękny żagielek

  • kuklox

    Oceniono 1 raz 1

    Ale to już było...

  • gsb

    0

    w takiej skali to jeszcze nie było...

  • mastodontee

    0

    bardzo w mój gust. moze i juz były podobne bryły, ale nie obraże się za taką w moim mieście ;)

  • Gość: volantt

    0

    "Budynek jest prostą, a jednocześnie silną refleksją pomiędzy zurbanizowaną tkanką, a naturalnym krajobrazem miasta. W ostatecznym rozrachunku obiekt stał się masą ukształtowaną poprzez różnorodny charakter bezpośredniego otoczenia."

    osz ty smyku...czytać, czytać i pisać do szuflady!

  • Gość: c'mon

    0

    Budynek jest nieciekawy, natomiast autor artykułu proszony jest o zejście na ziemię - taka moja silna refleksja.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX