Blok z mieszkaniami dla studentów. Zaglądamy do niedużych kawalerek [ZDJĘCIA]

W Paryżu na długiej i wąskiej działce powstał blok mieszczący 192 mieszkania przeznaczone dla studentów. Założenie towarzyszące pracom projektowym obejmowało stworzenie przestrzeni zapewniającej optymalne warunki do życia i nauki dla przyszłych mieszkańców a wszystko włożone w interesującą i ciekawą bryłę budynku.

Wąska działka położona jest na terenie XIX dzielnicy między ulicą z nową linią tramwajową i ścieżkami rowerowymi a budynkiem zajezdni tramwajowej, z którą nowy budynek ma wspólną ścianę na wysokości trzech pierwszych kondygnacji. Kształt działki pozwolił na zlokalizowanie obiektu szerokiego na około 11 i długiego blisko na 200 metrów.

Długa bryła została rozbita na dwie części połączone wiszącym łącznikiem. W wolnej przestrzeni powstał nieduży ogród. Niedużą powierzchnię terenów rekreacyjnych rekompensuje zlokalizowane na dachu zajezdni boisko sportowe.

Budynek został zaprojektowany w formie galeriowca. Otwarte korytarze z wejściami do mieszkań zapewniają widok na znajdujące się niżej boisko i szerszą perspektywę z wieżą Eiffla w tle. Ta elewacja ma nieco industrialny charakter - została ukształtowana w postaci przestrzennego metalowego rusztu wypełnionego siatką, który poza funkcją estetyczną zapewnia także bezpieczeństwo podczas użytkowania otwartych galerii.

Elewacja od strony ulicy ma zupełnie inny, cieplejszy charakter. Jej forma została złożona z balkonów o różnym rozmiarze i kształcie tworzących dynamiczną strukturę. Materiałem wykończeniowym od tej strony są płyty HPL w kolorach drewna i szarym.

W budynku powstało 192 niedużych mieszkań mających odpowiadać na potrzeby młodych ludzi. Wszystkie opierają się na tym samym module projektowym co ułatwiło optymalizację procesu budowlanego i wyposażenia poszczególnych mieszkań. Wszystkie mieszkania składają się ze strefy wejściowej, w której znalazły się duże szafy spełniające funkcje garderoby, łazienki oraz strefy dziennej w której znajduje się przestrzeń kuchenną, wypoczynku i pracy. Mieszkania mają powierzchnię ok 35 m. kw.

Budynek został też zaopatrzony w szereg rozwiązań mających zmniejszyć zapotrzebowanie na energię. Klatki schodowe zostały poprzez duże przeszklenia doświetlone naturalnym światłem, ściany zostały ocieplone 20-centymetrową warstwą termoizolacji a na dachu umieszczono 300 metrów kw. paneli fotowoltaicznych, które mają produkować energię dla budynku.

Za projekt budynku odpowiedzialna jest słoweńska pracownia OFIS architects.

Basket Apartments w Paryżu

OFIS architects / fot. Tomaz Gregoric

ZOBACZ ZDJĘCIA>>>

Więcej o:
Komentarze (12)
Blok z mieszkaniami dla studentów. Zaglądamy do niedużych kawalerek [ZDJĘCIA]
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: gość

    Oceniono 6 razy 6

    ta kratownica z tyłu budynku...och!.. jakie to wyzwanie dla studenta imprezowicza:)

  • Gość: Inne standardy

    Oceniono 4 razy 4

    35m2 to nieduża kawalerka? to co powiecie o wrocławskich 12metrowych?

  • drzejms-buond

    Oceniono 2 razy 2

    Nie pokazujcie tego naszym studentom- zzielenieją z zazdrości.
    Sprawdziłem w googlu, bo obecnie trudno projekt odróżnić od photoshopa.
    Otóż mili państwo, budynek mieści się przy Des Petits Ponts i można go zwiedzać wewnątrz przez street view !

  • Gość: kolo

    Oceniono 1 raz 1

    Musi im ino mocno gwizdoć, gdy wiatr duje przez te szpory!

  • Gość: WTF

    Oceniono 7 razy 1

    "zaglądamy do niedużych kawalerek".... serio?. A gdzie są zdjęcia z tychże wnętrz?

  • Gość: Ewelina

    0

    super! Chciałabym mieszkać w takiej kawalerce :)

  • Gość: bazalt

    0

    jak studenci, to ma być tak krzykliwie, skośnie, dynamicznie, jak rozumiem, ale szczerze mówiąc nie trafia do mnie taki bajzel. tym bardziej, że to jedynie jakieś dekoracyjne zabiegi formalne, nic nie dające użytkownikowi a te zasiatkowane balkony to już w ogóle.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX