Białe rękawy Stevena Holla

buma

W tym miesiącu odbyła się inauguracja Centrum Sztuk w duńskim Herning. To kolejna odsłona budynku Stevena Holla w tak krótkim czasie. Słynący z oryginalnych pomysłów amerykański architekt, tym razem inspirował się rękawami męskich koszul...

1 z 11steven holl, dania, herning center of the arts
źródło: stevenholl.com
2 z 11steven holl, dania, herning center of the arts
źródło: stevenholl.com
3 z 11steven holl, dania, herning center of the arts
źródło: stevenholl.com
4 z 11steven holl, dania, herning center of the arts
źródło: stevenholl.com
5 z 11steven holl, dania, herning center of the arts
źródło: stevenholl.com
6 z 11steven holl, dania, herning center of the arts
źródło: stevenholl.com
7 z 11steven holl, dania, herning center of the arts
źródło: stevenholl.com
8 z 11steven holl, dania, herning center of the arts
źródło: stevenholl.com
9 z 11steven holl, dania, herning center of the arts
źródło: stevenholl.com
10 z 11steven holl, dania, herning center of the arts
źródło: stevenholl.com
11 z 11steven holl, dania, herning center of the arts
źródło: stevenholl.com

 

Nic dziwnego, że architekt sięgnął po takie nawiązanie, skoro budynek leży tuż obok "kołnierzyka". Słynna fabryka koszul Angli, której budynek wygląda jak kołnierzyk, mieści część kolekcji sztuki współczesnej wchodzącej w skład Centrum Sztuk Herning. W takim sąsiedztwie nietrudno o krawieckie nawiązania. Nowa propozycja Stevena Holla to budynek skrojony na miarę potrzeb, łagodnie wkomponowujący się w krajobraz. Z góry wygląda niczym poprzeplatane ze sobą białe rękawy męskich koszul. Ale to nie koniec tekstylnych inspiracji. Faktura betonu, z którego w głównej mierze powstał budynek, ma imitować tkaninę. Jest chropowata, obfituje w zagniecenia i załamania niczym kawałek zmiętego materiału.

 

 

 

Steven Holl "szyje" światłem i formą. Wnętrze budynku bogate jest w naturalne światło, które dostaje się do środka poprze świetliki przecinające wzdłuż dach każdej z części budowli. Wnętrza są surowe i proste. Nagie, betonowe ściany mają być tłem dla przedstawianej w centrum sztuki. Wnętrza projektowane były tak, by ich układ mógł być elastyczny i dostosowywany do potrzeb wystawienniczych. Dzięki mobilnym ścianom sale mogą zmieniać wielkość i formę. Ich linearny układ kontrastuje z wygiętym w łuk sufitem.

 

 

 

 

Centrum Sztuk Herning pomieści trzy ważne instytucje: Muzeum Sztuki, MidtVest Ensemble (zespół muzyki kameralnej) oraz Socle du Monde (fundacja organizująca biennale sztuki).Budynek ma umożliwić połączenie różnych dziedzin sztuk w jednym miejscu, w szczególności sztuk wizualnych i muzyki. Oprócz przestrzeni, która oddana zostanie sztuce, w budynku znajdować się będą sala konferencyjna na 150 osób, restauracja, biblioteka, sale prób oraz biura.

 

 

 

buma

 

 

 

Zobacz także:

 

 

Siostrzane Centre Pompidou

 

Artfarm - współpraca artysty i architekta

 

Muzeum z pudełek

 

 

Skomentuj:

Białe rękawy Stevena Holla