Najnowszy budynek Christiana Kereza

dll

Szkoła w Zurychu, ma bardziej przypominać pracownię naukową lub laboratorium, niż zwykłą placówkę edukacyjną. Przedstawiamy najnowszą realizację Christiana Kereza, autora projektu Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Architekt zaproponował oszczędny w wyrazie budynek, zbudowany z betonu i szkła.

zurych, szwajcaria, christian kerez, szkoła
Szkoła w Leutschenbach w Zurychu projektu Christiana Kereza
Fot. H. Henz; Źródło: mat. inwestora

 

 

Dzielnica Leutschenbach w Zurychu przeżywa obecnie boom mieszkaniowy. Rosnąca liczba rodzin z dziećmi zmusiła władze do zapewnienia im łatwego dostępu do obiektów edukacyjnych. Skutkiem było rozpisanie konkursu na budynek szkoły. Jego laureatem został szwajcarski architekt Christian Kerez. W naszym kraju jest on znany przede wszystkim z projektu gmachu Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie.

 

 

Zaproponowana przez Kereza koncepcja nawiązuje do idei szkoły jako pracowni naukowej lub laboratorium. W efekcie, forma budynku przypomina raczej nowoczesne siedziby firm z sektora IT, niż placówkę edukacyjną.

 

 

Fot. H. Henz; Źródło: mat. inwestora

 

Bryła budynku jest sześcianem o przeszklonych fasadach bocznych, który w pięciu miejscach został przecięty poziomymi pasami poszczególnych kondygnacji. W odróżnieniu do wielu szkół, projekt Kereza pnie się w górę, co pozwala na znaczną oszczędność gruntu (w tym wypadku miejskiego parku). Konstrukcja budynku została oparta na stalowych kratownicach, umożliwiających praktycznie całkowite przeszklenie fasad. Jego podstawę unoszą do góry stalowe podpory, dzięki którym budynek sprawia wrażenie jak by się "unosił" w powietrzu.

 

 

 

Fot. H. Henz; Źródło: mat. inwestora

 

We wnętrzu poszczególne sale zorganizowane zostały wokół centralnej klatki schodowej. Ściany pomieszczeń lekcyjnych zostały wykonane z matowego szkła, dzięki czemu światło dnia dostarczane jest w głąb budynku.

 

 

 

Dzieciom uczęszczającym do szkoły najbardziej podoba się jednak sala gimnastyczna, która zlokalizowana została na ostatniej kondygnacji budynku.  Jest ona całkowicie przeszklona, i wysoka na 7 metrów. Dzięki kratownicowej konstrukcji budynku, jej przestronnej przestrzeni nie zakłóca żaden filar.

 

 

 

Realizacja inwestycji trwała 6 lat. Szkołę oddano do użytku w tym roku. Poniżej film dokumentujący budowę szkoły:

 

 

Christian Kerez / Leutschenbach Public School from 0300TV on Vimeo.

 

 


 

 

DL

 

 

Zobacz także:



Ostateczny projekt Muzeum Sztuki Nowoczesnej

 

Filmówka z Centrum Nowych Mediów


Szkoła w Rotterdamie jak gigantyczny peryskop

Skomentuj:

Najnowszy budynek Christiana Kereza