Metamorfoza Nowej Pomarańczarni w Warszawie

red

Ma 160 lat a wygląda jak nowa. W środku architekci z pracowni WWAA urządzili restaurację, do której przenika znajdująca się obok palmiarnia

1 z 8Restauracja Belvedere w Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich
fot. Rafał Kłos
2 z 8Restauracja Belvedere w Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich
fot. Rafał Kłos
3 z 8Restauracja Belvedere w Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich
fot. Rafał Kłos
4 z 8Restauracja Belvedere w Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich
fot. Rafał Kłos
5 z 8Restauracja Belvedere w Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich
fot. Rafał Kłos
6 z 8Restauracja Belvedere w Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich
fot. Rafał Kłos
7 z 8Restauracja Belvedere w Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich
fot. Rafał Kłos
8 z 8Restauracja Belvedere w Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich
fot. Rafał Kłos

Palmiarnia powstała w latach 1860-61 według projektu Adama Adolfa Loewe i Józefa Orłowskiego. Obecnie nazwa obiektu to "Nowa Pomarańczarnia". Budynek znajduje się w Łazienkach Królewskich w Warszawie. Łączy on w sobie kilka funkcji. W środku zwiedzić można palmiarnię ze zbiorem egzotycznych roślin lub skorzystać z oferty działającej tam restauracji Belvedere.

Budynek niedawno przeszedł metamorfozę. Projekt przebudowy i nowej aranżacji wnętrza przygotowała pracownia WWAA. Architekci chcieli stworzyć relację pomiędzy palmiarnią i restauracją, tak by te dwie strefy zaczęły się przenikać.

Główne pomieszczenie oranżerii podzielono na trzy poziomy. Pierwszy z nich to poziom posadzki, który stanowi główny ciąg komunikacyjny wnętrza. Posadzkę wyłożono materiałem w dwóch odcieniach szarości. Taki zabieg pozwolił stworzyć swego rodzaju imitację ogrodowej ścieżki. Drugi poziom znalazł się około 50 cm nad posadzką i stanowi integralne połączenie z barem, szatnią, toaletami i zapleczem gastronomicznym.

Podczas przebudowy wnętrza architekci wykorzystali perforowane konstrukcje ze stali (Corten), które stworzyły szkielet dla roślinnych pnączy. Zielona ściana stanowi teraz tło dla egzotycznych drzew oraz kryje w sobie kameralne balkony - "gniazda". Dzięki temu powstały nowe perspektywy widokowe na wnętrze i unikalny punkt obserwacyjny.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>

Restauracja Belvedere w Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskichfot. Rafał Kłos

W centralnej części restauracji znalazł się wykonany z białego Corianu bar. Tuż za nim wyłania się porośnięta gęstym mchem ściana. Inaczej wygląda też hol wejściowy i szatnia. Umieszczono tam wielkie lustrzane tafle oraz różne rodzaje egzotycznego drewna w formie cienkich plastrów.

Skomentuj:

Metamorfoza Nowej Pomarańczarni w Warszawie