Dolnośląska Szkoła Wyższa

Mateusz Kazula INWESTOR

Udana rewitalizacja późnomodernistycznego gmachu w wydaniu wrocławskich architektów z biura Maćków Pracownia Projektowa.  

Dolnośląska Szkoła Wyższa, proj. przebudowy Maćków Pracownia Projektowa
Dolnośląska Szkoła Wyższa, proj. przebudowy Maćków Pracownia Projektowa
Dolnośląska Szkoła Wyższa, proj. przebudowy Maćków Pracownia Projektowa

 

 

W ostatnich latach w Polsce coraz częściej dyskutuje się o ochronie architektury powojennej. Nie ma w tym nic dziwnego; co więcej, należy to uznać za zjawisko jak najbardziej pozytywne, gdyż zarówno socrealizm, jak i późny modernizm są częścią naszego dziedzictwa kulturowego.

 

 

W obydwu nurtach, tak jak w poprzednich epokach, powstały obiekty wybitne, które należy restaurować, mając na uwadze pierwotny projekt lub urządzać otwarte konkursy na ich modernizację. Szeregową architekturę tych lat powinno się przebudowywać lub remontować, tak by podnieść jej funkcjonalność oraz walory estetyczne. Przykładem doskonale ilustrującym te założenia jest przebudowa jednego z budynków Dolnośląskiej Szkoły Wyższej przez biuro architektoniczne Maćków Pracownia Projektowa.

 

 

Obiekt przy ul. Strzegomskiej 55 we Wrocławiu był przed przebudową typowym budynkiem biurowym z lat 70. Projekt zakładał wykorzystanie obecnej powierzchni sześciokondygnacyjnego budynku na sale dydaktyczne oraz pomieszczenia biurowe, a także rozszerzenie jego funkcji o aulę oraz bibliotekę. Udało się to dzięki dobudowie do istniejącego korpusu obiektu dwóch nowych części, bezpośrednio z nim skomunikowanych. Proste, geometryczne bryły nowych skrzydeł, ze względu na różnice funkcjonalne oraz konstrukcyjne, zostały plastycznie wyodrębnione z całego kompleksu, tworząc jednocześnie czytelny i przejrzysty układ. Należy dodać, że wykorzystano w ten sposób cały potencjał działki, na której stoi obiekt, co również wpłynęło na uporządkowanie zabudowy i ład przestrzenny w okolicy.

 

Maćków Pracownia Projektowa

 

Pionowa bryła istniejącego budynku została obłożona płytami cementowymi w różnych odcieniach szarości, tworzącymi nieregularną kompozycję na elewacji, zaś kontrastujące z nią niższe części zyskały również przeszklone ściany słupowo-ryglowe. Całości dopełnia zastosowanie aluminiowej ślusarki okiennej oraz betonu architektonicznego. Dobór materiałów wykończeniowych oraz dbałość o detal architektoniczny podkreślają prostotę bryły, jednocześnie nadając całości pewnej elegancji. Nowoczesne wyposażenie oraz starannie zaprojektowany wystrój wnętrz doskonale korespondują z elewacją budynku.

 

 

To wszystko sprawia, że opisaną przebudowę budynku Dolnośląskiej Szkoły Wyższej przez architektów z Maćków Pracownia Projektowa należy zaliczyć do najlepszych przykładów rewitalizacji architektury późnego modernizmu. Dzięki przemyślanej koncepcji przebudowy oraz modernizacji, budynek zyskał ?drugie życie", z korzyścią nie tylko dla przyszłych użytkowników, ale również dla krajobrazu architektonicznego miasta.

 

 

 

Mateusz Kazula

 

źródło:

 *INWESTOR to czasopismo opisujące przedsięwzięcia inwestycyjne w trzech wielkich aglomeracjach Polski: katowickiej, poznańskiej i wrocławskiej. Prezentuje najnowsze projekty oraz relacje z ich realizacji.

 

 

 

Zobacz także:

 

Les Bains des Docks - rewitalizacja doków portowych

 

Caixa Forum w Madrycie 

 

Czy Libeskind potrafi projektować domy?

 

Skomentuj:

Dolnośląska Szkoła Wyższa