Biurowiec w kopalni węgla [Zalewski Architecture Group]

Wyłączone z użytku kopalnie to szansa na rozwój biznesu. Przykładem może być elegancki biurowiec, który wyrósł nieopodal hałd i dawnych szybów. W przyszłości powstaną tu "Nowe Gliwice".

Projekt z pracowni Zalewski Architecture Group to pierwszy obiekt dużego programu rewitalizacji terenów poprzemysłowych. Budynek biurowy firmy FIS-SST zlokalizowany jest na terenie Centrum Edukacji i Biznesu "Nowe Gliwice", które powstało na obszarach pozostałych po likwidacji Kopalni Węgla Kamiennego "Gliwice" funkcjonującej w tym miejscu od XIX do końca XX wieku. Intencją Agencji Rozwoju Lokalnego, będącej właścicielem Centrum, było stworzenie sprzyjających warunków dla rozwoju firm nowoczesnych technologii i przekształcenie tego terenu w park technologiczny. Budowa biurowca firmy FIS-SST Sp. z o.o. jest właśnie wynikiem tych działań stanowiących element rewitalizacji terenów poprzemysłowych i jako pierwszy budynek jest zalążkiem tworzenia nowych przestrzeni publicznych na terenie Centrum.

Historyczne budynki Centrum, pozostałe po byłej kopalni, zajmują zachodnią część założenia, przy ulicy Bojkowskiej. Bezpośrednio za nimi teren podzielony został na działki dla firm komercyjnych. Na jednej z takich działek wybudowany został budynek biurowy firmy FIS-SST.

Ze względu na sąsiedztwo budynków kopalni KWK Gliwice, zdecydowano się zaprojektować obiekt o minimalistycznej estetyce i stonowanej kolorystyce, niekonkurujący z historyczną zabudową.

Biurowiec ma formę wydłużonego prostopadłościanu. Elewacje frontową oraz tylną tworzy jednorodna struktura drewnianych żaluzji, które nadają budynkowi prostą i zwartą formę. Ściany zewnętrzne budynku, perforowane wertykalnym układem okien, wycofane zostały w głąb - za płaszczyznę żaluzji. W ten sposób uzyskano jednolitą bryłę bez widocznych podziałów na elewacji. Żaluzje poza efektem estetycznym, spełniają funkcje ochrony przed nadmiernym nasłonecznieniem i przegrzewaniem pomieszczeń.

Elewacje szczytowe w kolorze grafitowym również utrzymane są w syntetycznej formie. Przyciągający uwagę akcent elewacji frontowej stanowi załamanie płaszczyzny żaluzji, otwierające wnętrze budynku (wejście główne). Przeszklenie strefy wejściowej z obu stron budynku "na przestrzał" daje wrażenie transparentności wnętrza. Elementem podkreślającym wrażenie przenikania zewnętrznej i wewnętrznej przestrzeni publicznej jest ściana sali konferencyjnej której swobodna linia płynnie przechodzi na zewnątrz budynku. Odczucie wzmocnione jest dodatkowo przez kolorystkę ściany - która nawiązuje do palety barw pokopalnianej hałdy stanowiącej tło budynku.

Układ funkcjonalny jest zdyscyplinowany. Hol łączy dwie zasadnicze części - pomieszczenia zarządu i salę konferencyjną oraz pomieszczenia biurowe z zapleczem socjalnym. W tą spójną strukturę wprowadzono zielone patio spajające ciąg pomieszczeń biurowych.

Spójność założenia podkreślona została również w zagospodarowaniu terenu. Część ogrodzenia w strefie wejściowej zaprojektowano z elementów drewnianych podobnie do elewacji budynku. Elementy identyfikacyjne - logo firmy - wytłoczono w żelbetowych ścianach ogrodzenia.

Liniowa kompozycja żaluzji konsekwentnie budująca bryłę pawilonu intencjonalnie tworzy obiekt bliższy abstrakcyjnemu prostopadłościanowi niż klasycznemu budynkowi.

źródło: Zalewski Architecture Group

 

ZOBACZ ZDJĘCIA BUDYNKU >>>


Zobacz także:

Zamiast szpecącej dobudówki, nowoczesny pawilon

Oceń budynek w skali od 1 do 5:
Więcej o:
Komentarze (8)
Biurowiec w kopalni węgla [Zalewski Architecture Group]
Zaloguj się
  • pumpkin76

    0

    Potwierdzam, pieknie patrzeć, oby więcej takich realizacji w Polsce!

  • kazuyo

    0

    Ależ na tym Śląsku się dzieje, pięknie patrzeć!

  • Gość: student

    0

    pan zalewski o czyms takim jak strefowanie chyba nie slyszal... nie ma to jak szczelnie otoczyc budynek parkingiem. po prostu wysmienite warunki pracy - gdzie nie popatrzyc to samochody.. jakie to polskie!

  • Gość: pier

    0

    nie jest zły

  • le_corbu

    0

    Dzięki za czujność, galeria już działa :)

  • Gość: feds

    0

    Niestety zdjęcia nie działają.

  • Gość: paul

    Oceniono 1 raz -1

    ...projektant nie martwil sie : kto bedzie musial wchodzic na dach zrzucac snieg .... bo wiedzial , ze to nie bedzie on ...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX