Bjarke Ingels i domy dla wszystkich

JB

Dortheavej Residence to przystępne cenowo osiedle w Kopenhadze zaprojektowane przez BIG. Całość to wielka dynamiczna układanka złożona z prefabrykowanych modułów.

Dortheavej Residence
Rasmus Hjortsh?j

Firma architektoniczna Bjarke Ingelsa opracowała koncepcję osiedla Dortheavej dla osób o niskich dochodach we współpracy z organizacją non-profit Lejerbo. Budynek znajduje się w północnej części duńskiej stolicy, w okolicy industrialnych zabudowań z lat 30. i 40.

W pięciokondygnacyjnym budynku znalazło się łącznie 66 mieszkań o powierzchni od 60 m kw. do 115 m kw. Każde mieszkanie składa się z pomieszczeń o wysokości 3,5 m, dużych okien od podłogi do sufitu oraz balkonu z ekspozycją na południe.

Cały budynek, dzięki miękkim zakrętom - jak opisują architekci - jest wielką, wijącą się niczym wąż ścianą. Elewacja bloku, poprzez rytm wnęk i wykuszy przypomina szachownicę. Od strony południowej moduły z ogromnymi przeszkleniami rozdzielono balkonami, natomiast od północy elewacja jest bardziej jednolita.

Krzywizna bloku stworzyła naturalny plac wejściowy od strony ulicy. Na parterze od strony placu "wyjęto" trzy moduły i stworzono przejścia do dużego, zacisznego ogrodu po drugiej stronie budynku.

Wnętrza bloku wykończono głównie surowym betonem i jasnym drewnem. Materiały te mają nawiązywać do przemysłowego charakteru dzielnicy.

Skomentuj:

Bjarke Ingels i domy dla wszystkich