Kamienne origami. Rock House w Kuwejcie

Luksusowa willa w Kuwejcie to architektura paradoksów. Klient zwrócił się do architektów z prośbą o zaprojektowanie domu, który zapewni maksymalne poczucie prywatności, a przy tym stanie się okoliczną ikoną dizajnu.

Punkt orientacyjny

Rock House powstał w pracowni AGi Architectes, która prowadzi swoje biura w Madrycie i Kuwejcie. Dom stanął na narożnej działce w prestiżowej dzielnicy kuwejckiej stolicy - Abdulla Al Salem, gdzie swoje posiadłości ma wiele zamożnych osób. Jego forma - niczym gigantyczna figurka origami - stała się charakterystycznym punktem osiedla.

Celem projektantów było stworzenie domu jednorodzinnego, który przyciąga uwagę, ale spełnia również potrzebę poczucia intymności przez jego mieszkańców. Wszystkie pomieszczenia zostały rozplanowane wokół centralnego dziedzińca. Całość przykryto betonowym „płaszczem”, który następnie obłożono kamieniem w szlifie fasetkowym.

Solidny monolit

Konstrukcja domu jest stosunkowo prosta - większość elementów wzniesiono ze zbrojonego betonu. Dynamiczne i ścięte betonowe powierzchnie zmiękczono kamiennymi panelami, którymi pokryto nie tylko ściany, ale również dach. Architekci tłumaczą zastosowanie pojedynczego materiału chęcią podkreślenia monolitycznego charakteru budynku.

Zewnętrzna powłoka w stylu origami została uformowana z precyzyjnie szlifowanych kamieni. Wewnętrzny dziedziniec - niewidoczny z poziomu ulicy - kontynuuje styl finezyjnie zagiętych ścian, które płynnie wznoszą ku górze, gdzie łączą się z dachem.

Odpowiednia ilość światła

Masywna bryła - wielki głaz z ostrymi krawędziami - to nie jedyne rozwiązanie, które miało służyć poczuciu prywatności mieszkańców. Gładkie przestrzenie na elewacji przełamuje tylko kilka otworów. Umieszczono je pod specjalnym kątem - tak, aby przechodnie nie mogli zajrzeć do wnętrza. Takie rozwiązanie ogranicza również bezpośrednią ekspozycję na silne światło słoneczne charakterystyczne dla tego regionu.

We wnękach w fasadzie znalazły się odblaskowe, metalowe ekrany z dekoracyjną perforacją. Stanowią one dodatkową warstwę ochronną i jeszcze bardziej uwydatniają ostre kanty.

Tradycyjne zasady

Chociaż dom może szokować swoją oryginalną formą, wewnątrz jest dość konserwatywny. Układ przestrzenny opiera się na tradycyjnym budownictwie arabskim, w którym unikania się stosowania korytarzy. Rozplanowanie pomieszczeń wokół wewnętrznego dziedzińca to kwintesencja postrzegania przez Arabów domu jako całości.

Poszczególne pokoje od dziedzińca oddzielają szklane przesuwne drzwi. Pozwala to na uzyskanie optymalnego nasłonecznienia wnętrza, jak i efektu niczym nieograniczonej przestrzeni. Wisienką domu origami jest piękny błękitny basen.

Więcej o: