Mniej znaczy więcej. Oszczędny design domu jednorodzinnego w Gliwicach

red

Projekt domu jednorodzinnego utrzymany jest w minimalistycznym, wyrazistym stylu. Bryła i kształt budynku wynikają z analizy otoczenia i chęci zapewniania mieszkańcom poczucia intymności oraz oddzielenia od sąsiednich zabudowań. By osiągnąć ten efekt architekci z INOSTUDIO zastosowali grę pustki i pełni. Z prostopadłościennej kostki nakrytej spadzistym dachem wycięli fragment w kształcie przestrzennej strzałki, dzięki czemu otrzymali atrium doświetlające wnętrze. Bo bokach wycięto dwie prostopadłościenne formy, a w uzyskanych w ten sposób otworach umieszczono wjazd do garażu z jednej strony, z drugiej duże przeszklenia.Te rozwiązania architektoniczne pozwoliły otworzyć perspektywę na otaczający las i nasycić budynek światłem odbitym przy jednoczesnym pozbawieniu elewacji okien.

fQcu4#lFALGSqgqfc01SXU{gCCsS9,olhp(jjpPX-Q!ShQODSske`<a>SGV
INOSTUDIO ARCHITEKCI

Działka położona jest w bliskim sąsiedztwie lasu, ale jednocześnie wśród gęstej zabudowy jednorodzinnej. Lokalizacja wśród otaczającej zabudowy jednorodzinnej oraz widok na las wyznaczyły kierunek kształtowania budynku. Architekci zdecydowali się na zaprojektowanie rozłożystego budynku o łącznej powierzchni 280 metrów kwadratowych. Dom w parterze odcina się od sąsiadów poprzez brak okien w ścianach bocznych, jego wnętrze doświetlone jest przez wewnętrzne atrium.

Dom otwiera się w kierunku ogrodu i atrium. Na piętrze, poprzez wykrojenie kawałka dachu i utworzenie dwóch tarasów roztacza się widok na las oraz gliwicką radiostację. Geometrię dachu narzuciły zapisy planu miejscowego, w tym miejscu mogą powstawać jedynie domu zwieńczone dachem dwu lub czterospadowym, symetrycznym, prostopadłym lub równoległym do drogi.

Budynek ma zwartą i prostą bryłę, ciemną powłokę zewnętrzną i wycięcia w kolorze białym.Stwarza wrażenie niedostępnego ze względu na niewielką ilość przeszkleń w parterze i brak okien dachowych. Wnętrze jest zróżnicowane pod kątem wysokości i otwarcia na inne przestrzenie. Dynamiczna bryła tworzy kompozycję otwarcia i przysłony w zależności od funkcji pomieszczenia.W budynku jest dużo światła, ale nie jest on prześwietlony, ponieważ wnętrze oświetlone jest odbitym światłem dziennym, która wpada przez atrium.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

 Atrium i tarasy na piętrze zostały zaprojektowane jako intymne miejsca zewnętrzne wewnątrz budynku. Atrium daje możliwość ciągłego kontaktu z przyrodą i ze zmieniającymi się warunkami atmosferycznymi, dzięki niemu natura została wprowadzona do środka. Dzięki doświetleniu budynku przez atrium oraz wycięcie w dachu uzyskana została nietypowa przestrzeń i ciekawa gra światła naturalnego bez konieczności zastosowania dodatkowych okien w ścianach bocznych oraz okien dachowych.

Tarasy na piętrze są częściowo osłonięte dachem, dzięki czemu sąsiedzi nie mają na nie wglądu, a przed domownikami rozpościera się widok na otoczenie. Na tarasy można wejść bezpośrednio z każdej z dwóch sypialni znajdującej się na drugiej kondygnacji. Wnętrze budynku podobnie jak zewnętrze utrzymano jest w minimalistycznym stylu. Kompozycja pomieszczeń i ich aranżacja odnosi się do atrium. W budynku zastosowano minimalistyczny detal: ukryto rynny, usunięto okap i kominy. Architekci zaprojektowali prosty kształt dachu, bez dodatkowych wykuszy i rozrzeźbienia bryły, nie ma też okien dachowych. Wszystkie te zabiegi pomagają w osiągnięciu energooszczędności budynku. 

Projekt domu powstał w pracowni architektonicznej: INOSTUDIO

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Skomentuj:

Mniej znaczy więcej. Oszczędny design domu jednorodzinnego w Gliwicach